LUSTA MŰVÉSZEK, CSEH ÍNYENCSÉGEK, DADA ETIKETT - Vándormúzped Olomoucban

Vándorlás, bolyongás, hálózat-építés, tudáscsere. Kassák életművének ezen vezérmotívumai a múzeum művészetpedagógiai programjában is szerepet kapnak. Múzeumpedagógusaink a Vándor Dada Szerkesztőség programunkkal sokfelé megfordulnak az országon belül, most viszont az országhatáron túlra, Csehországba indultak, hogy Olomouc barokk városába csempésszék az avantgárd és a dadaizmus határfeszegető technikáit. Dada-etikett, futurista konyha, lusta művész workshop a Muzeum umění Olomouc tereiben. Olvassátok el képekkel és videóval illusztrált úti beszámolókat!
Image
Olomouc fanzin

Egy éve sincs, hogy a Kassák Múzeum megkezdte együttműködését az olomouci  Modern Művészetek Múzeumának szakembereivel. Együttműködésünk több szálon fut, de a múzeumpedagógia - amely mind a két intézménynek szívügye - kiemelt szerepet foglal el a közös munkában. Több online megbeszélést szerveztünk, de már nagyon  vágytunk arra,  személyesen is megoszthassuk egymással és a helyi fiatalokkal a tapasztalatainkat, módszereinket és ötleteinket.

Elsőként a mi múzeumpedagógusunk, Forgách Péter kelt útra,hogy két hetet töltsön el a helyi múzeum szakembereivel, illetve a múzeumba látogató diákokkal. Zárásképpen egy kétnapos, maratoni hétvégét töltöttünk a diákokkal, akik 2 x 7 órán keresztül ízlelgethették (szó szerint is) a dadaizmus és az avantgárd szellemiségét.

 

 

Video Url

Ledöntjük a nyelvi korlátokat

A diákokkal az egyik legizgalmasabb kísérletünk a nyelvi akadályok legyőzéséhez kapcsolódik: hogyan tud egy csehül nem beszélő, magyar pedagógus kapcsolatot teremteni a csehül folyékonyan, angolul pedig - még csak - döcögve beszélő 10-12 évesekkel? Kiderült például, hogy meglepően sok olyan közös szavunk van a csehekkel - az indulatszavakat is beleértve -, melyek mind a két nyelvben közösek, például a kasza, táska, bárányka, pulóver, horda, bunda, lecke, cukor, papír…. és még hosszan sorolhatnánk. (Ezen a linken ti is böngészhettek a közös szavaink között.) Ezeket a szavakat használtuk a kommunikáció alapjául. Nagyon ritkán éreztük csak teljesen elveszve magunkat, ilyenkor David Hrebek, az olomouci múzeum pedagógusa, sietett a segítségünkre a tolmácsolásban.

 





Mit is  csináltunk a két hosszú nap alatt?

A 10-13 éves diákoknak meghirdetett workshop szombaton és vasárnap napi hét órán keresztül tartott. Sűrű programot állítottunk össze, de a lelkes fiatal dadaistákkal sebesen száguldott az idő!
A foglalkozásokat úgy állítottunk össze, hogy miközben a résztvevők az olomouci múzeum tárlatával ismerkednek és az épület tereivel kísérleteznek, a Kassák Múzeum online is elérhető állandó kiállításával és gyűjteményi anyagaival is dolgozhassanak. Szerettük volna, ha az itthoni diákok által nagyon kedvelt foglalkozásokba is belekóstolhassanak ezen a hétvégén.  

Az első nap foglalkozásai:

  • Dada Szerkesztőség
  • Futurista konyha workshop, Dada etikett
  • Lusta művész workshop

A második nap eseményei:

  • Avantgárd zene
  • Kollektív hang
  • A múzeum szubjektív térképének összeállítása, zajgyűjtés,
  • A Flashback: Hermit 1992–1999 című ideiglenes kiállítás feldolgozása
  • Dadaista koncert






Dada Szerkesztőség

Ez a foglalkozásunk az egyik nagy kedvenc a budapesti és a vidéki diákok körében. Természetesen ez alkalommal cseh nyelven alkottunk dadaista szerkesztőséget, a múzeum állandó, cseh avantgárdot feldolgozó tárlatának segítségével. Nézzétek meg a fenti galériában milyen  milyen klassz dolgok történtek!

Futurista konyha workshop és a Dada etikett

A futurista konyháról már itt a blogon is írtunk, illetve a Múzeum Reggelire című foglalkozásunkon is rendszeresen feldolgozzuk a témát. A cseh diákokkal színes tésztát gyúrtunk saját kezűleg, illetve amíg vártuk, hogy a tészta kicsit megszáradjon, a textilművészetbe is belekóstoltunk. Az avantgárd női alkotók és a textilművészet kapcsolatáról is többször esett már szó múzeumpedagógiai óráinkon. Olvassátok el blogbejegyzésünket: a cseh diákokkal hasonlóképpen dolgoztuk fel a témát. Mire a kreatív alkotások elkészültek a tészta is megszáradt, kifőztük futurista ebédünket. A diákok kidolgozták saját dada-etikettjüket is, a felforgató, őrült “szabályrendszer” alapján faltuk be az elkészített tésztát a színes tésztánál is vadabb köretekkel és szokatlan ételpárosításokkal.  
 

Lusta művész workshop

A hosszú nap és főleg a kiadós ebéd után mindannyian alaposan elfáradtunk. De egy művész - még ha lusta is - folyton jártatja az agyát. A diákok a pihenőidőben is folyamatosan alkottak: artisztikus módon kellett rendkívül lustának lenniük! Állati klassz megoldások születtek, nézzétek!

Második nap

A második nap témája az avantgárd zene volt. Ezen a napon mi is hangokkal, zajokkal, hangszerekkel kísérleteztünk. Az olomouci múzeum ideiglenes tárlatában központi helyet foglal el a zene.

Avantgárd zene és szavalókórus

Miután a tárlatot végigjártuk, cseh nyelven megalakítottuk saját szavalókórusunkat, ahogy azt a Kassák Múzeumban is tenni szoktuk. Csak úgy dübörgött a múzeum terme: nézzétek meg a vidit!

Múzeum szubjektív térképének összeállítása, zajgyűjtés

Miután belülről már alaposan megismertük a múzeumot és a kiállításokat is, madártávlátból is szerettünk volna ránézni. A múzeum makettjét használva, kezdő kurátorként újraszerveztük a kiállítást, és nem csak a műtárgyak, hanem a hangok és zajok mentén is feltérképeztük a tereket.

 

Az Olomouc Modern Művészetek Múzeumával természetesen nem ért véget az együttműküdés, jövőre újra találkozunk!  
 

2023.09.30