AVANTGÁRD NŐÍRÓK, NŐI ALKOTÓK - nemzetközi konferencia

Image
Hannah Höch


A BTK Irodalomtudományi Intézet Modern magyar irodalmi osztályának nemzetközi konferenciája

Időpont:  2022. november 7-8.
Helyszín: BTK Irodalomtudományi Intézet, Klaniczay terem,1118 Budapest, Ménesi út 11–13. (Eötvös Könyvtár)


A konferencia programja:


A konferencia hiányokat igyekszik pótolni, hiszen bár a nemzetközi avantgárd mozgalmakban nők is jelen voltak, művészi tevékenységet folytattak – még ha kisebb arányban is, mint a férfiak – munkásságuk háttérbe szorult, a kánonba sokkal kisebb eséllyel kerültek bele, ezért munkásságuk feldolgozása is sok esetben várat magára.

Susan Rubin Suleiman „kettős marginalitás” fogalma plasztikusan szemlélteti azt a jelenséget, hogy a nők a kánonban egyébként is sokáig a szélre szoruló avantgárd margójára kerültek, miközben a női alkotók – többféle érvényesülési stratégiával – különleges művészi teljesítményeket hoztak létre.

A konferencia az avantgárd női szereplőinek munkásságára kérdez rá, érdeklődése interdiszciplináris, számos művészeti ágra kiterjed. Miközben a vizsgált életművek gyakran intermediális jellegét is hangsúlyozza, fókuszában alapvetően a műfajok állnak. Az avantgárdnak tekintett műfaji kritériumok számbavétele és a ténylegesen megvalósult művek műfaji leírása önmagában is csak részlegesen történt meg, és mindenképpen újragondolásra szorul a gender és a test szövegbe, műbe íródását figyelembe vevő szempontok alapján.


A kép forrása: Hannah Höch, Strauss, 1929–1965, (részlet), Germanisches Nationalmuseum, Nürnberg

2022.11.06