ÚJ HONLAPUNKHOZ

A múzeum online jelenléte új korszakába lépett: 2022. június 30-tól megváltozott dizájnnal és korszerűbb struktúrával indult el a Kassák Múzeum megújult honlapja. Ez az az alkalom, amikor úgy érezzük, el kell köszönnünk pár szóban a régi weboldaltól, amely ismertséget és népszerűséget, több díjat és széles közönséget hozott számunkra.

2011 tavaszáig egyáltalán nem volt önálló webes jelenléte a Kassák Múzeumnak, sőt, 2007-ben bekövetkezett haláláig Csaplár Ferenc, a múzeum első igazgatója utolsó mohikánként még írógéppel levelezett partnereivel és címezte meg egyenként a kiállítási meghívókat.
 

Image
Részlet a Kassák Múzeum – Az avantgárd múzeuma című kiállításából, 2011

Részlet a Kassák Múzeum Az avantgárd múzeuma című kiállításából, 2011

2011-től a múzeum új stábja új koncepcióval jelentkezett, amelynek lényegi része volt a koncepciót vizuálisan is fémjelző arculat. Úgy gondoltuk, hogy Kassákhoz méltóan tevékenységünk színvonalát a dizájn minőségével is hangsúlyozni szeretnék. A megújult arculat elemei együttesen hordozták mindazt, amit a múzeum programjával, a kassáki életmű mai üzenetének közvetítésével itthon és külföldön képviselni akart. Arculatunk, így a website tervezője is Lepsényi Imre volt. Vele, Szőke Katalinnal, a múzeum akkori kommunikációs munkatársával és Csatlós Judit kurátorral vittük végig egy izgalmas szellemi folyamatban a tervezési és megvalósítási fázisokat.
 

Image
Uj honlapunkhoz 3

Szőke Kata vázlata a Kassák Múzeum weboldalának struktúrájáról, 2011

Lepsényi Imre abból indult ki, hogy „a Kassák Múzeum kortárs intézmény kíván lenni, nem pedig kizárólag a Kassák gyűjtemény kirakata. A kortárs tevékenység kortárs arculatot kíván, amelynek gyökere a kassáki gondolatkör. Az előző két pontból következik, hogy úgy szükséges átültetni a kassáki gondolatot a kortárs vizualitásba, hogy közben az hazai és nemzetközi szinten beazonosítható maradjon. Bármennyire is vonzó, de kizárt a kassáki vizuális gondolkozás egy az egyben való átemelése, ez a ’megúszó’ viselkedés méltatlan volna az eredeti gondolathoz. A grafikai munka nehézségét és gyökerét ez a következtetés adja.”

A Kassák Múzeum arculata 2012-ben elnyerte a világ egyik legrangosabb dizájn elismerését, a red dot díjat kommunikációs dizájn kategóriában, majd 2013-ban a Good Design díjat, melyet a chicagói Athenaeum – Museum of Architecture and Design és a European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies ítél oda.
 

Image
Uj honlapunkhoz 4

Lepsényi Imre montázsa a Kassák Múzeum arculati elemeiből, 2012

A honlapunk több mint 12 évig szolgált bennünket, és ez a webes világban hosszú idő. A weboldal fenntartásában hatalmas segítséget jelentett a DDS Web csapatának informatikai támogatása. Noha a régi weboldal mától már nem érhető el a kassakmuzeum.hu címen keresztül, az Archive.org WayBack Machine szolgáltatásával továbbra is visszatekerhető az internet időkereke.
 

Image
Uj honlapunkhoz 5

A Kassák Múzeum régi weboldala 2013-ban, WayBack Machine 

Új weboldalunkat 2021–2022-ben Lepsényi Imre közreműködésével az Integral Vision csapata készítette. A honlapunk nem csak vizuálisan, hanem tartalmában is megújult, és még több online tartalommal várja majd a Kassák Lajos életműve, valamint a magyar avantgárd története iránt érdeklődőket.

2022.07.06