THE MUSEUM OF DREAMS

Időszaki kiállításunk egyik központi eleme egy installáció: kerek asztal régi bakelit telefonokkal, amelyekből Szittya Emil második világháború alatt gyűjtött álmai szólnak, közben a Buharov álomszerű jelenetei peregnek a szemünk előtt. Ennek az élménynek a bonyolultsága is jól érzékelteti, hogy Szittya valami nagyon lényeges dologra tapintott rá az álmok gyűjtésével a megszállt Franciaországban. Sasvári Edit sorozata az álomgyűjtők, álomgyűjtemények nyomába ered.
Image
buharov enteriőr

Az álmok társadalmi és politikai szerepének kutatására jött létre 2017-ban Sharon Sliwinski kanadai tudós kezdeményezésére az Álmok Múzeuma (The Museum of Dreams) egy művészekkel, kutatókkal, aktivistákkal és kulturális intézményekkel együttműködő non-profit kutatóközpont.

A különböző kultúrák és szakterületek tapasztalait integráló, a világ minden tájáról verbuválódott munkatársak az álommunka kreatív, társadalomformáló erejét kutatják. Ezen belül is az álomra, mint olyan, kollektív erőforrásra tekintenek, amely képes a társadalmi és politikai konfliktusok kezelésére és az ezek nyomán felgyülemlett feszültségek oldására mind a társadalomban mind pedig az egyénekben. „Hiszünk abban, hogy az álmodás az egyik legfontosabb eszköz, amelyen keresztül elképzelhetjük és átalakíthatjuk a körülöttünk lévő kollektív világot.” –  vallják a projekt résztvevői.

Kutatásaik nyomán számtalan izgalmas példával világítják meg - térben és időben az elképzelhető legtágabb horizonton - az álom társadalomformáló szerepének különböző aspektusait.
Inkább az egyén szempontjából tanulságos pszichológiai vonatkozások mellett a despotizmus történelmi és kortárs dimenziói, a sztálini, hitleri terrort átélők tapasztalatai, napjaink traumái az orosz helyzettől az afganisztáni és iraki veteránok háborús élményéig, az emberi jogi küzdelmek, a nők, a kisebbségek pozíciói kerülnek itt fókuszba. Maga a múzeum koncepciója is elsősorban azért érdekes, mert az álom jelenségének ezzel a korábban kevéssé kutatott módszerével, a történelmi jelenségek és a kortárs történések mélyebb megértéséhez ad újabb lehetőséget.

Forrás: https://www.museumofdreams.org/

☎️ Emeld fel a kagylót és hallgass bele az álomgyűjteménybe a kiállításon!
📌Kísérőprogramjaink keretében október 5-én Szilágyi Kornél (aka Igor Buharov) tart tárlatvezetést időszaki kiállításunkban Külföldönkívüli csavargások címmel.


 

2023.10.05