KÖNYVSIMOGATÓ: A Kassák Múzeum új gyűjteményi blogsorozata

Image
Könyvsimogató (Grafika: Thury Lili)

Új gyűjteményi blogsorozatunkban a múzeumi könyvtárunk egyes köteteinek történetét mutatjuk be. A Kassák Múzeum gyűjteményének alapját Kassák Lajos hagyatéka szolgáltatja, amelyben – méltó módon egy európai hírnevű íróhoz, képzőművészhez és folyóiratszerkesztőhöz – számtalan ritka, kevéssé ismert, vagy más szempontból különleges, dedikált, annotált kötet található. A múzeum alapítása óta eltelt négy évtized során Kassák mellett sok más író és képzőművész hagyatékából is kerültek érdekes kiadványok a gyűjteményünkbe – többek között olasz futurista kiáltványok Tiszay Andortól, és francia avantgárd kötetek Pán Imrétől. Az elmúlt években a ritka avantgárd kiadványaink és folyóirataink gyűjteménye jelentősen gyarapodott Kiss Ferenc magángyűjteményének megvásárlásával, de egy-egy érdekes kiadványt ajándékként, vagy aukciós vásárlásként is sikerült megszereznünk. Külön szekciót képeznek a gyűjteményünkben a nagyvilágban megjelenő Kassák-kötetek, amelyekben Kassák verseinek, esszéinek vagy regényeinek idegen nyelvű fordításai olvashatók. Blogsorozatunkban a könyvtár régi és új szerzeményei közül szemezgetünk, és bejegyzéseinkben a kötetek bemutatása mellett kitérünk azok történeti, irodalmi és művészeti kontextusára is. Tartsanak velünk, és mélyedjenek el a régi és új könyvek különleges világában! 

Rövid időn belül újabb kiadvány jelent meg Kassák és Szittya Emil egymást több ponton, egyebek között Európa országútjain is keresztező életművéről. A Kassák Múzeum Úton 1909: Kassák, Szittya, hosszú versek, rövid forradalmak című magyarul angolul is megjelent, online hozzáférhető kötete a téma eddig legalaposabb, forrásközlésekkel kiegészített áttekintését adja. A két szerző körüli megnövekedett érdeklődést tükrözi a szintén idén publikált kis kötet is, amely a berlini székhelyű, olasz nyelvű szerzői kiadásokra, könyvtárgyakra, művészkönyvekre és gyerekkönyvekre szakosodott RAUM Italic kiadó gondozásában jelent meg. Az I pomeriggi della domenica (Vasárnap délutánok) című zsebkönyv rövid esszékben olvassa egymásra a két rendhagyó, csavargások, kiutasítások és forradalmak közt alakuló csavargó művész életművét. Roberto Sassi szövegeit Francesca Dimanuele rajzai illusztrálják. 
 

 

 

Ajánlónk aktualitását az adja, hogy a kísérleti filmesként ismert, de a képzőművészet és zene területén is alkotó Igor és Ivan Buharov szerzőpárosnak június 22-én nyílt kiállítása a Kassák Múzeumban. Új munkájuk középpontjában éppen Szittya Emil, a sokoldalú avantgárd művész (író, költő, festő, lapkiadó) és anarchista nézeteket valló csavargó áll, aki a fiatal Kassák Lajosra is nagy hatással volt. A Buharov testvérek 2022-ben, Erdődi Katalin kurátorral együttműködve, egy Super 8-as technikával készülő többcsatornás filminstalláció tervével nyerték el az újonnan alapított Kassák kortárs művészeti díjat. Munkájukhoz Szittya Emil életéből és munkásságából merítettek ihletet; kollázs-jellegű, fragmentumokból építkező írásait és festményeit, valamint a második világháború idején, a megszállt Franciaországban ismerőseitől és ismeretlenektől gyűjtött álmokat dolgozzák fel sajátos buharovi képi világukkal.  

A kiadvány az avantgárdról szóló szakkönyvekkel, szövegkiadásokkal és történeti forrásokkal együtt előzetes bejelentkezést követően olvasható a Kassák Múzeumban.

Szeredi Merse Pál – Dobó Gábor

2023.08.03