AZ ÁLOM, AMI FELFEDI A VALÓSÁGOT

Időszaki kiállításunk egyik központi eleme egy installáció: kerek asztal régi bakelit telefonokkal, amelyekből Szittya Emil második világháború alatt gyűjtött álmai szólnak, közben a Buharovok álomszerű jelenetei peregnek a szemünk előtt. Ennek az élménynek a bonyolultsága is jól érzékelteti, hogy Szittya valami nagyon lényeges dologra tapintott rá az álmok gyűjtésével a megszállt Franciaországban. Sasvári Edit sorozata az álomgyűjtők, álomgyűjtemények nyomába ered.
Image
Igor és Ivan Buharov, Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták, film still, 2023.


Szittya Emilt néhány évvel megelőzve 1933 és 1939 között egy fiatal német újságírónő, Charlotte Beradt (1907-1986) kezdte el gyűjteni a Harmadik Birodalom szorításában élő német honpolgárok álmait. Alanyai a szomszédai, ismerősei, a tejesember, nagynénje, a szabó, orvos, vállalkozó és mások voltak, kereken háromszáz ember mesélte el álmait neki. Beradt és férje 1939-ben a nácizmus elől először Londonba, majd New Yorkba emigráltak, így álomgyűjteményének néhány darabját még a háború alatt, 1943-ban egy amerikai magazin adta ki, az alábbi bevezetővel:    

"Izzadságtól ázva, összeszorított fogakkal ébredtem. Ismét, mint már számtalan éjszakán, álmomban kergettek egyik helyről a másikra és tovább és tovább - lelőttek, megkínoztak, megskalpoltak. De azon az éjszakán eszembe jutott, hogy valószínűleg nem én vagyok az egyetlen a sok ezer közül, akit a diktatúra ilyen álmokra kárhoztatott. Ami az én álmaimat uralta, az uralhatta az ő álmaikat is - lélegzetvisszafojtva futni a mezőkön, szédítően magas tornyokban bujkálni, sírokban kuporogni, az SS-legények mindig a sarkamban. Elkezdtem másokat is megkérdezni az álmaikról." 

Németországban először 1962-ben, majd 1966-ban jelent meg egy válogatás Das Dritte Reich des Traums (Az álom Harmadik Birodalma) címmel, ami nagy siker lett. Későbbi kiadásaihoz a neves történész, Reinhart Koselleck írt utószót. Kosellecket Beradt munkája egy tanulmány megírására is inspirálta Terror és álom. Módszertani megjegyzések a Harmadik Birodalom időtapasztalaihoz címen.   

Nagy kérdés, hogy vajon Szittya tudott-e Beradt ezirányú aktivitásáról. Ő ugyanis ott folytatta, ahol Beradt abbahagyta, 1939-ben, egy másik országban, egészen 1944-ig. Mindketten más módszereket követtek: Beradt elemezte az álmokat és interjúztatta is alanyait, Szittya nem, de ő például náci tiszt álmát is lejegyezte, vagyis kikérdezte a "másik oldalon" szereplőket is.   Tény azonban, hogy a terror szorításában élők álmainak gyűjtésével mindketten hozzájárultak a 20. századi történelemszemlélet megújításához, amit Koselleck így jellemez:   

„Az álmok, mint források úgy tanúskodnak egy letűnt valóságról, ahogy talán egyetlen más forrás sem … Szigorúan véve a fikció megkerülhetetlen ténylegességéről tanúskodnak, ezért a történésznek igenis számolnia kell velük.”

(folyt. köv.)

 







☎️ Emeld fel a kagylót és hallgass bele Szittya Emil álomgyűjteményébe Igor és Ivan Buharov: "Minket anarchistákat nem nyugtalanítanak morálgiliszták" című kiállításában!

2023.08.24