Ha nyár, akkor vízpart...

...és persze fürdés. A fürdőzők témája a képzőművészetben hosszú múltra tekint vissza, minden korszakban visszatér: nemcsak a klasszikus, de a modern mesterek is felszabadult frissességgel nyúltak a témához. Mielőtt rátérünk az alkotásra, néhány rövid példát szeretnénk bemutatni nektek.
Image
Kasi a víz

Az alábbi falfestmény például Paestumban, egy dél-olaszországi ókori görög városban készült. A művész nevét nem ismerjük, de nézzétek csak meg milyen érzékien ábrázolta a művész a tengerbe suhanó búvár testét. Egy igazi hedonista! Érdekes, hogy a festményt nem a felszínen, hanem egy sír mélyén találták meg: talán azért, mert a sírnál, az elmúlásnál nincs is nagyobb mélység, amelybe az ember belemerülhet. De az élet mégiscsak: öröm, szabadság és élvezet.

 

 

Bár a fürdőzésnél rendszerint gatyára, fürdőruhára vetkőzünk, ezek a velencei szerzetesek az 1500-as évekből mást választottak: a szerzetesi köntösükben fürdőznek ebben a meglehetősen zűrzavaros jelenetben, miközben egy velencei csatornába esett szent ereklyét igyekeznek a vízben megtalálni. A reneszánsz Velence festményein nem túl gyakori téma a fürdőzés, az úszás ábrázolása, ami meglepő lehet, hiszen Velence maga is folyamatosan a vízen úszik.

Az alábbi festmény alkotóját biztos ismeritek leghíresebb képéről, a Sikolyról. Edward Munch alábbi festménye, az 1918-ban készült Fürdőző ember talán nem annyira felkavaró, mint a híres Sikoly, sőt: talán még kicsit komikus is. A gyönyörű, kidolgozott izomzatú Fürdőző ember valójában nem is fürdik: mintha csak óvatosan téblábolna a sekély vízben, félve attól, hogy kicsúszik a lába alól a sikamlós, mohás kavics. De hát ki tudja… Ti mit gondoltok?

Michael Andrews képe tiszta és egyszerű akár a címe: Melanie és én úszunk. Az olajfestményen egy apa úszni tanítja gyermekét, a művész ezt az igazán boldog pillanatot ragadta meg, gyönyörű technikával. A víz sötét és a sziklák kemények, talán, mint olykor a minket körülvevő világ. De a festményen a külvilág minden keménysége ellenére a pillanat nyugodt, felszabadult és boldog.

És mit is fogunk most csinálni? Tavaly ilyenkor avantgárd napszemüvegeket készítettünk, most színes papírok között képzeletben merülünk alá.

Mire lesz szükséged?

-színes átlátszó fóliák

-pauszpapír

-sütőpapír

-bármilyen áttetsző lap, amit találsz otthon, akár különféle nejlonzacskókkal is kísérletezhetsz

-olló, sniccer

-színes papírok, újságok, nyomtatványok

-ragasztó

-ceruza, filcek, festékek

1. variáció: Kasi a tóban

A múzeum gyűjteményében találhattok egy Kassákot ábrázoló fotót, ahol fürdőruhában pózol kedvenc galambjával, Tóbiással. Mi ezt a fotót nyomtattuk ki és vágtuk körbe, majd megterveztük a környezetet néhány, színes papírból kivágott, egyszerű elem felhasználásával.

Az áttetsző fólián vágott vízszintes résbe belecsúsztattuk a kivágott alakot, és ragasztóval rögzítettük egy olyan helyen, ahol a fénykép takarja a fóliát. A víz alatti növényeket a fólia alá, az alapra ragasztottuk, majd a fóliát is rögzítettük a papír alján. A fólián át fog látszani a ragasztás is, ezért érdemes egy keretet is készíteni a képnek, hogy az eltakarja a rögzítési pontokat. A következő variációban erre mutatunk egy példát.

Image
Kasi a vízparton

 

2. variáció: Lebegő alakok

Egy kék transzparens fólia maradékát használtuk ehhez a képhez. Egy világos kartonra rajzoltuk a vízben lubickoló alakokat, majd kivágtuk őket és belecsúsztattuk a két vízszintes résbe, amit a fólia közepén vágtunk. 

Egy pizzásdoboz tetejéből keretet készítettünk, ami nemcsak a ragasztást takarja el, de így fel is tudtuk akasztani a képet a kartonba fűzött madzag segítségével. Hátul, a biztonság kedvéért papír ragasztószalaggal is rögzítettük a kartonkeretet, hogy időtállóbb legyen.

Image
Lebegő alakok a vízben

 

3. variáció: Éjjeli fürdőzés

 

Ezt a kis installációt az első képhez használt színes kartonok maradékaiból készítettük. A harmonikaszerűen összehajtott karton a hullámzó tengert idézi, aminek egyes réseibe tetszés szerint cserélhető figurákat is készíthettek. Mi minden úszhat a vízben hajókon és embereken kívül? 

A harmonikát egy merevebb, boltívesre vágott kék fotókartonhoz ragasztottuk, aminek a pizzásdobozból támasztékot is készítettünk. 

Image
Éjjeli fürdőzés

+ Ráadás: Fürdőzők ebédje

A piros fóliáról azonnal a betűtésztás paradicsomleves jutott az eszünkbe. Ki tudod találni a "receptjét"? A kép elkészülte után a véletlenszerű betűkkel egy szókereső játékot is rögtönöztünk.

Image
Fürdőzők ebédje

 

Ha tehetitek menjetek vízparta, hűsöljetek, pihenjetek sokat a nyáron!

2022.07.20