AVANTGÁRD A TERMÉSZETBEN – tavaszváró kollázs

Ébredezik a természet, lassan beköszönt a jó idő, és szerencsére ma a tavaszi szünet is elkezdődött! Ennek apropóján egy tavaszváró kollázs készítésére invitálunk téged!
Image
tavaszi kollázs

Tudtad, hogy a közelgő Húsvét eredetileg pogány ünnep volt, amely a természet újjászületését és a tavaszi napéjegyenlőséget ünnepelte? Ha az eddigi szokásos tojásfestés helyett kipróbálnád az avantgárdban is közkekedvelt technikát, akkor csatlakozz, és alkossuk meg a saját tavaszköszöntő képünket, amelyet akár húsvéti motívumok is inspiráhatnak, és ezeket a képi elemeket vicces, abszurd, látszólag össze nem illő módokon is felhasználhatjuk, sőt érdemes éppen ezzel kísérletezni!


Vágjunk, ragasszunk és hagyjunk nyomot 2023 tavaszáról!
 

Image
tavaszi kollázs 2


Mielőtt nekiállnál az alkotásnak, irány a természet! Keress a városi betondzsungelben egy parkot vagy szökj el egy erdőbe, de ha van kertetek, akkor oda is kimerészkedhetsz: inspirálódj a színekből, hangokból, formákból, és ha van kedved, gyűjts pár termést, levelet, vagy szirmokat, amelyeket a földön találsz – később ezt az alkotásodba is beépítheted.

De mi is az a kollázs?
A technika elnevezése – amellyel dolgozni fogunk – a francia ragasztás szóból ered, és az avantgárdon belül főleg a szürrealisták és a dadaisták kedvelt műfaja volt: különféle anyagokat, kép- és szövegrészleteket illesztettek úgy össze, hogy azok új értelmet nyertek, vagy pont hogy szándékosan értelmetlenek legyenek. A véletlenszerű vagy a nagyon is direkt kompozíciók furcsa, játékos, olykor a valóságtól elrugaszkodott hangulatot teremtenek. Kassák Lajos is szívesen készített kollázsokat, a szöveg alatt meg is tekintheted pár képét. Itt a lehetőség, hogy te is kipróbáld ezt az izgalmas alkotási módszert!
 

Image
Kassák kollázsok


Mire lesz szükséged?

- kollázs alapnak egy A4 vagy A3 tetszőleges színű lap
- színes papírok
- otthon talált újságok, magazinok, képek
- olló, ragasztó

ha kipróbálnád a nyomatkészítést:
- a természetben gyűjtött levelek, termések
- festék (tempera)
- ecset
 

Image
tavaszi kollázs hozzávalók


Hogyan fogj hozzá?
Fedezd fel, milyen újságok, magazinok, képek vannak otthon! Miután átböngészd ezeket, vágj ki olyan részleteket, amelyek megfognak, és valami miatt a tavaszt juttatják az eszedbe. Emellett válogass, és vágj ki olyan formákat a színes papírjaidból, melyek szerinted tavaszi hangulatúak.
 

Image
tavaszi kollázs 4


Mielőtt nekiesnél a ragasztásnak, próbálj ki különböző kompozíciókat a fotók és a színes papírok összeillesztéséből: alkoss fura lényeket, képtelen szituációkat, vagy csak játssz az arányok és a színek kontrasztjaival.

Tipp: használd fel a képedhez a maradék kivágott papírokat vagy annak részleteit: rábukkanhatsz olyan formákra, amelyek véletlenül jöttek létre és pont passzolnak az elrendezésedhez.

 

Image
tavaszi kollázs 5


Ha már eleget kísérleteztél, akkor vedd elő a lapot, és az előzőkhöz hasonló módon alkosd meg a tavaszüdvözlő képed a kivagdosott elemekből. Ez az alkotási mód nagyon képlékeny, ezért hagyd, hogy az ösztöneid vezessenek, és ne akard megtervezni töviről-hegyire a folyamatot. A különböző részletek újabb és újabb ötleteket fognak adni, adj teret a fantáziádnak és a képek kavalkádjának!
 

Image
tavaszi kollázs 6


Úgy érzed, még nem teljes a képed, és kipróbálnál egy újabb technikát?
Ragadj temperát, ecsetet, mert nyomatokat fogunk készíteni! A séta alatt összegyűjtött szirmokat, leveleket fogjuk rányomtatni a kollázsunkra.

 

Image
tavaszi kollázs 7

 

Festékezd be a terméseket, majd illeszd a képeden egy tetszőleges helyre. A kezeddel nyomkodd oda a befestett felületet a laphoz, és kész is a lenyomat. Érdekes, esetleges textúrájú mintákat fogsz kapni. Nem baj, ha nem tökéletes a végeredmény, a véletlen is része a technikának.

Tipp: mivel a tempera gyorsan szárad, ezért célszerű egyenként befestékezni és nyomtatni a terméseket. Más formákat és felületeket is nyomtathatsz, ami a kezed ügyébe kerül: hullámkartont, papírkivágásokat.


 

Image
tavaszi kollázs 8


Ha készen van az alkotás, mindenképpen örökítsd meg az inspirációs közegében, és élvezd a tavaszt!
 

Image
tavaszi kollázs 9

THURY LILI  PAPÍRMŰHELYE

 

 

 

 









 

2023.04.06