Pöfögő rikkancsok, csilingelő újságosbódék

Legutóbb az AKG alsós diákjai érkeztek hozzánk “Építsünk fel egy várost” című foglalkozásunkra. Saját élményeken keresztül dolgoztuk fel  az épített környezettel és a városi térrel való viszonyunkat, elemeztük a reklámok természetét, miközben a modern építészet formanyelvével is megismerkedtünk.

A városnak, amiben élünk számos arca van és akár napról napra, alkalomról alkalomra egészen más profilját fordítja felénk. Hogy ennek a sokarcú teremtménynek a karakterét feltérképezhessük néha fel kell forgatnunk a megszokott nézőpontjainkat. Az AKG diákjaival először a várost benépesítő szereplőkről beszélgettünk; lakóhelyünkön nem csupán számos élőlénnyel osztozunk (galambok, kutyák, macskák, papagájok, legyek és számos más teremtmény) hanem olyan élettelen tárgyak is a mindennapjaink részei, amik noha csak tekintetünk perifériáján jelennek meg, mégis meghatározzák városélményünket; ilyenek például a reklámok. A diákokkal először egy városkórust alakítottunk, ahol a különböző szólamok -élő és élettelen tárgyak- hömpölygő dinamikájával elevenítettük meg a minket körbevevő város hangjait.

image

 

A városi hangorkánt követően kicsit befele fordultunk és belső tekintetünkkel jártuk be az otthon és az iskola közötti jól ismert útvonalat.  Kutattuk azokat a vizuális jeleket amikkel a napi séta során rendszeresen találkozunk; beszélgettünk arról, hogy milyen reklámok jönnek velünk szembe az utcán, milyen szöveges elemeket tartalmaznak és arról, hogy vajon a reklámtervezők milyen eszközöket használtak, hogy a reklámok biztosan megragadjanak emlélezetünkben.

image

 

A belső séta után visszazökkentünk a múzeum terébe; a tárlatban barangolva azt kutattuk, hogy Kassák reklámgrafikái vajon milyen vizuális eszközöket használnak és, hogy vajon milyen hasonlóságokat tudunk felfedezni a mai reklámok és Kassák munkái között. 

image

 

A tárlatban való barangolás után tovább egy rövidebb virtuális sétára indultunk; a Bauhaus épületeit, Kassák kioszk tervét és Kaszás Tamás kioszk-rekonstrukcióit hasonlítottuk össze, beszélgettünk a bennük felfedezhető modern elemekről, a műalkotások hangulatáról, kifejezőerejükről (vagy éppen annak hiányáról) és egyáltalán; vajon művészetnek tekinthető-e az alkalmazott művészet?  

image

 

A modern formákkal és hangulatokkal feltöltekezve a diákok saját városmakettjeiket készítették el újrahasznosított alapanyagokból; dúskáltunk a futurisztikus épületek és járművek, utópisztikus városi terek és a formabontó vagy éppen konzervatívabb formai megoldások között.

image

 

A széttartó elemeket aztán közös rendszerbe illesztettük; az újraalakult városkórus hangjaival és a kész makettekkel a foglalkozás lezárásaként megelevenítettük saját városunkat. 

2019.11.22