FELZABÁLNI A KÁNONT

Image
Cannibalizing the Canon címlap

FELZABÁLNI A KÁNONT: kelet-közép-európai dada /  Cannibalizing the Canon: Dada Techniques in East-Central Europe    

Több, mint huszonöt éve nem jelent meg átfogó munka a dada kelet-európai történetéről. A jelentős tudományos kiadó, a Brill most adta ki a “Cannibalizing the Canon, Dada Techniques in East-Central Europe" című kötetet, amely huszonnégy tanulmányon keresztül tárgyalja a témát a bukaresti kabaréktól az osztrák alternatív/áltudományos színtérig, az irodalomtól a táncon és a képzőművészeten át a jelmeztervezésig. A könyv amellett érvel, hogy a dada univerzális történetében óriási szerepet játszottak a kelet-közép-európai művészek. Részvételük nem korlátozódott a dada hatásainak befogadására. Sokkal inkább jelentős átértelmezésekről, kiforgatásról, felhasználásról beszélhetünk – a dada és más "nyugati" avantgárd irányzatok átvitt értelemben vett felzabálásáról.   
A kiindulópontot a Kassák Múzeumban 2016-ban, az MTA (ma: HUN-REN Kutatási Hálózat) Irodalomtudományi Intézetével közösen megvalósult konferencia jelentette. Ezen az eseményen New Yorktól Prágáig nemzetközi elismertségű szakemberek és pályakezdő kutatók vettek részt. A kötetben az ott elhangzott előadások jelentősen kibővített változata jelenhetett meg, amelyhez gazdag illusztrációs anyag is társul, több esetben eddig ismeretlen dokumentumok, kiadványok és műtárgyak reprodukcióinak közreadásával. 
  
A könyv létrejöttében oroszlánrésze volt a Kassák Múzeum csapatából Szeredi Merse Pál és Dobó Gábor munkatársainknak, akik Botár Olivér kanadai művészettörténész professzorral, valamint Irina Denischenkóval a kötet szerkesztői voltak. Irina Denischenko a Georgetown University oktatója, aki Fulbright-ösztöndíja alatt rendszeresen kutatott és előadott a múzeumban. Bagdi Sára, a múzeum fiatal kutatója pedig Galácz Judit művészettörténésszel társszerzőként jegyzi az egyik fejezetet.   

A kötetnek több, online is követhető bemutatója lesz. Az ezzel kapcsolatos hírekkel hamarosan jelentkezünk. 
Az érdeklődők számára a kötet a Kassák Múzeum könyvtárában is elérhető lesz.   

Bővebb információ a kiadó honlapján található.


 

2024.03.08