BUDAPEST ART WEEK A KASSÁKBAN

Image

BUDAPEST ART WEEK A KASSÁKBAN

2020. október 18., 18:00 – október 21., 21:00

BUDAPEST ART WEEK 2020


A tavasszal elmaradt művészeti eseménysorozatot az idén a Budapesti Őszi Fesztivál keretében rendezik meg. A kezdeményezést öt évvel ezelőtt az a felismerés indította útjára, hogy a művészeti intézmények, az aktuális igényekhez is igazodva, egyre inkább a közösségteremtő szerepre helyezik a működésük hangsúlyait. A Budapest Art Week szélesebb kommunikációs terepen, egy ismert fesztivál keretein belül és új módszerekkel veszi fel a közönséggel a kapcsolatot. Azzal, hogy minőségi válogatást, élményekkel teli programokat kínál, jobban ráirányítja a figyelmet a művészeti értékekre. A Kassák Múzeum évek óta állandó résztvevője a rendezvénysorozatnak, idén időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó tárlatvezetésekkel és előadással várjuk az érdeklődőket.

2020. október 18., vasárnap, 16.00 – 18.00
TÁRLATVEZETÉS A SZEMÉLYES TÁVOLSÁG − BESNYŐ ÉVA FOTOGRÁFIÁI című kiállításon

Besnyő Éva (1910-2003) nevét Magyarországon leggyakrabban a két világháború között kibontakozó szociofotó-mozgalommal kapcsolatban említik, amely a társadalmi problémák feltárását és dokumentálását tűzte ki céljául. Második hazájában, Hollandiában viszont az egyik legkeresettebb építészeti fotósként, majd az 1970-es évek nőmozgalmának megörökítőjeként vált ismertté. A Kassák Múzeum szeptemberben nyíló időszaki kiállítása Besnyő Évát a modernitás jellegzetes képviselőjeként, karrierjét pedig a konvencióktól független, szabad női életút modelljeként mutatja be. A professzionális fotográfusi lét tette lehetővé számára az egzisztenciális függetlenséget és a választott életforma szabad megélését. A kiállítás így a művészeti tevékenység és a szakmai megbízások szintéziseként mutatja be az életművet, és − annak tematikus csomópontjain túl − Besnyő alkotói módszerét és látásmódját helyezi a középpontba. Az életmű visszatérő kérdése a fényképezés alanyával kialakított változó viszony és a fényképész részvétele az adott szituációban, amelyet Besnyő rendszerint a távolság és a közelség fogalmaival ír le. A személyes távolság címválasztás erre, az időben és térben alakuló fényképezési gyakorlatra reflektál.
Csatlós Judit és Juhász Anna Mária kurátorok 16.00 órától angol, 17.00-től magyar nyelvű vezetést tartanak a kiállításban.

2020. október 21., szerda, 18.00 −19.00
NŐI TEKINTET ÉS AKTIVIZMUS – BESNYŐ ÉVA MUNKÁSSÁGÁNAK AKTUALITÁSÁRÓL
Cséka György esztéta előadása

Az előadás Besnyő Éva munkásságának a kortárs társadalmi problémák és a jelenkori fotográfia felőli olvashatóságát járja körül. Azt a kérdést vizsgálja, hogy Besnyő képei fotótörténeti értékükön túl, a jelenben is beszélnek-e hozzánk, inspiráló-e ma a fotográfiához való hangsúlyosan nem férfi hozzáállás, illetve a női tekintet egykori artikulálása.

Regisztráció és karszalagváltás: https://www.bpartweek.hu/hu/info

A Budapest Art Weekkel közös program






Kép: Besnyő Éva: Dora Gerson, kabarészínésznő, Amszterdam, 1936, Lara Brusse Gyűjtemény, ©Maria Austria Intézet, Amszterdam