Budapest Art Week 2019 – Kassák Múzeum

Image

Budapest Art Week 2019 – Kassák Múzeum

2019. április 11., 19:30 – 20:30
Április 11.
csütörtök, 17.30–18.30
Budapest Art Week 2019 – Kassák Múzeum

Szeredi Merse Pál kurátori tárlatvezetése az “Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban” című kiállításon

A tárlatvezetés Budapest Art Week karszalaggal látogatható.


Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban
2018. október 26. – 2019. május 12.

Az utóbbi években a magyar és nemzetközi avantgárdkutatásban két, egymást megvilágító jelenség került az érdeklődés középpontjába: a hálózat és a folyóirat kérdésköre. Kiállításunk e két témát köti össze az 1920-as évekbeli avantgárd folyóiratok nemzetközi viszonyrendszerét szemléltető hálózati ábrák elemzésével. A többnyire nemzeti nyelveken íródott lapok nemzetközi kommunikációjában ezek az ábrák elsősorban azt szemléltették, hogy a szereplők hogyan pozicionálták magukat a hálózatban. A folyóiratok kapcsolatainak sajátos vizualizációja nemcsak a lapok közötti viszonyok dinamikus változásairól tudósított szemléletesen, hanem valóságkonstrukcióként is működött: új kapcsolatokat generált, aktívan formálta a kulturális és társadalmi tereket Európában és világszerte.

A kiállítás kurátorai: Balázs Eszter, Dobó Gábor, Sasvári Edit és Szeredi Merse Pál
Design: Rudas Klára

A kiállítás Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – Bús Balázs polgármester és a Flamand Kormány Képviseletének támogatásával valósult meg.

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum–Kassák Múzeum Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – NKFIH, K–120779 számú, „Kassák Lajos avantgárd folyóiratai interdiszciplináris megközelítésben (1915–1928)” című kutatási projektjéhez kapcsolódóan készült.