Múzeumok Éjszakája

Image

Múzeumok Éjszakája

2018. június 23., 19:30 – június 24., 01:00
Múzeumok Éjszakája a Kassák Múzeumban

Időpont: 2018. június 23. (szombat), 17.30 - 23.00
Helyszín: Kassák Múzeum 1033 Budapest, Fő tér 1. (Zichy-kastély)

A programok a Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók.
A nálunk vásárolt karszalaggal a Kassák Múzeumot támogatják. Az első 20 vásárlónknak Harcsa Veronika, Keszég László, Márkos Albert, Benkő Róbert és Pándi Balázs által dedikált képeslapot adunk ajándékba.
Online vásárlás az alábbi linken.
A helyszínen lehetőség van elővételes vásárlásra is.

Programjaink:
17.30 – 18.30
Titkos helyek a Zichy-kastélyban
A Múzeumok Éjszakáján bepillantást nyerhetünk a kastély elzárt szobáiba, termeibe és mindeközben az is kiderül, hogy miként került Kassák Lajosnak, a magyar avantgárd vezéralakjának hagyatéka a barokk épület falai közé.
Találkozó: A Szentlélek téri HÉV-megállónál (BKK pénztár előtt).

19.00 – 20.00
Kassák! – Ismerd meg a múzeumot! Tárlatvezetés magyar és olasz nyelven
A Kassák Múzeum néhány évvel ezelőtt tereiben és koncepciójában is megújult. Arculatával 2012-ben a világ legjelentősebb dizájn díjai közül kettőt is elnyert (red dot: communication design és Good Design). Az állandó kiállításban Kassák Lajos életét nagy hatású folyóiratai mentén ismerheti meg a közönség, a múzeum időszaki kiállításai pedig az avantgárd és a modernizmus művészetét történeti, kulturális, társadalmi kontextusba helyezve mutatják be.
A tárlatvezetést Dobó Gábor irodalomtörténész és Gloria Abbruzzo művészettörténész tartja a Kassák! című állandó kiállításon.

20.30 – 21.30
Tárlatvezetés az Albert Ádám: Minden a mienk! című kiállításon
Albert Ádám új műveinek kiindulópontja a fővárosban megrendezett 1919. május 1-i ünnepség vizuális képe, koreográfiája, vizuális nyelv és politikai mező összekapcsolása. A kiállítás azonban nem a történelmi eseményekre épülő múltfeldolgozás, hanem a politikai dizájn és a hatalmi reprezentáció ma is aktuális kérdéseinek vizsgálata a kortárs művészet eszközeivel. Albert Ádám 2007-ben a közép-európai művészek körében meghirdetett Essl Award fődíjasa volt, jelenleg az MKE egyetemi docense.
A tárlatvezetést Albert Ádám képzőművész és Csatlós Judit, a kiállítás kurátora tartja.

22.00 – 23.00
Harcsa / Keszég / Márkos / Benkő / Pándi: Kassák
Négy zenész és egy színművész vállalkozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó koncerten mutassa be. Zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitűdjét. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avantgárd dalokat.
Előadók:
Harcsa Veronika – ének
Keszég László – próza
Márkos Albert – cselló
Benkő Róbert – nagybőgő
Pándi Balázs - dob