Házbojkott, macskazene, Népszálló - Angyalföldi séta

Image

Házbojkott, macskazene, Népszálló - Angyalföldi séta

2017. április 1., 12:00 – 15:00
Házbojkott, macskazene, Népszálló - Angyalföldi séta
Lakhatási mozgalmak és szociálpolitika egy születő új világban

Sétánkon Angyalföldön járunk, és a 20. század elejének világát mutatjuk be két, a kort erősen meghatározó személy tevékenységén keresztül. A lentről jövő Kassák Lajos testközelből tapasztalta meg a munkásság zsúfolt bérkaszárnyákban zajló életét, és hangosította ki annak mindennapi nyomorúságát. Bárczy István Budapest polgármestere ugyanekkor szociális lakásépítő programba kezdett, melynek keretében iskolák, népotthonok, szállók létesültek a szegény rétegek életkörülményeinek javítására. Két különböző életút, amely számtalanszor találkozott mind a fizikai térben, mind a szellemi cselekedetekben.

A séta során megismerkedünk a korabeli lakbérsztrájkok, házbojkottok karneváli eseményeivel és olyan helyszíneivel , mint a Hétház és a Tizenháromház bérkaszárnyái vagy a kilakoltatott munkások által jól ismert egykori Jancsics rét, és a szociális gondoskodás új intézményeivel,mint a Bárczy-program keretében épített iskolák, városi bérházak, valamint a Népszálló. Ez utóbbi Budapest máig eredeti funkciójában működő első szociális intézménye, de ha a külváros impozáns, szecessziós palotájaként beszélünk róla, akkor sem állunk messze a valóságtól.

A séta a Miénk a Ház! csapatával együttműködésben valósul meg.
A sétát Maczó Balázs muzeológus vezeti.

Időpont: 2017. április 1. (szombat), 10.00
Időtartama: kb. 2,5-3 óra

A séta ingyenes, de előzetes jelentkezés szükséges a mienkahaz@gmail.com e-mail címen.
(A létszám korlátozott - 25 fő!)

Az esemény a 2017. április 2-a, vasárnapig látható Tettek ideje. Lakhatási mozgalmak a 20. században című kiállítás záróprogramja.

Fotó: Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény