Szubjektíven Kassákról - Aczél Endre

Image

Szubjektíven Kassákról - Aczél Endre

2013. február 13., 18:00

Szubjektíven Kassákról - Aczél Endre
Beszélgetőtárs: Mélyi József

Időpont: 2013. február 13. szerda, 17.00
Belépőjegy: 600 Ft (teljes árú) és 300 Ft (kedvezményes)

A sorozatról:
A Kassák Múzeum a 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat keretében Kassák aktualitását szem előtt tartó előadásokat és tár latvezetéseket kínál Szubjektíven Kassákról címmel. Az előadások hangsúlyozottan szubjektívek, mert a felkért közéleti szereplők, a társművészetek területéről vagy más tudományterületekről érkezett előadók saját munkásságuk és tevékenységük kapcsán beszélnek Kassákról.
A sorozattal a múzeum arra mutat rá, hogy Kassák művészeti és szerkesztői tevékenysége, valamint az általa egykor felvetett kérdések ma is élő és érvényes megközelítései társadalom és kultúra kapcsolatának. Emellett az a célunk, hogy Kassák életművét és jelentőségét egyéni, nem megszokott szempontok szerint láttassuk. Szeretnénk elérni, hogy a Kassák-értelmezések a kortárs jelenségekhez kötődően jelenjenek meg.

Az előadás ez alkalommal Jeremy Deller filmjéhez kapcsolódik.

Jeremy Deller: Az orgreave-i csata (Ki egyet sért, mindenkit sért), 2001
Videó, 62 perc. Rendezte: Mike Figgis. Készült az Artangel és a Channel 4 közös produkciójában. The Artangel Collection


„Egy szelet társadalomtörténet, amit nem rekonstruáltunk, hanem újraéltünk.”
(Michael Morris, az Artangel társigazgatója)

1984-ben a Thatcher-kormány megszorító gazdaságpolitikájának következményeként kezdődött meg a brit bányászok sztrájkja. A bányabezárások ellen harcoló bányászok egyezkedése a kormánnyal több mint egy évig tartott. Június 18-án Orgreave falu kokszoló üzeme volt a helyszíne a legsúlyosabb összecsapásoknak. A harc az üzemhez közeli mezőn kezdődött, és a falun keresztülgázoló lovassági rohamban tetőződött.
Deller műve ezt az eseményt idézi fel az akkori szereplőkkel és statisztákkal. A hajdani összecsapás résztvevőit, az ott élő bányászokat és rendőröket kérte fel, hogy játsszák el a tizenhét évvel korábban történteket. A rendőrök és a bányászok „csatáját” filmre vették. A több mint 800 szereplős produkció rendezője Howard Giles volt, a történelmi események rekonstrukciójának szakértője és az English Heritage nevű örökségvédelmi szervezet programigazgatója.
„Az orgreave-i csatát” Mike Figgis filmezte le az Artangel Media és a Channel 4 TV-társaság megbízásából, és első alkalommal 2002. október 20-án vetítették. A film készítői az 1984-es eseményeket bemutató drámai fotókat vágtak össze a 2001-es rekonstruált összecsapások jeleneteivel, és megrendítő személyes vallomásokkal.
Deller filmje érzékenyen mutat rá arra a drámai fordulatra, amely hazájában véget vetett az ipari társadalomnak, és az egész világra hatással volt.

Támogató:
Nemzeti Kulturális Alap