Szubjektíven Kassákról - Szombathy Bálint előadása

Image

Szubjektíven Kassákról - Szombathy Bálint előadása

2012. április 13., 18:00 – 19:15

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Kassák Múzeum Az avantgárd magángyűjteményekben II. A kölcsönös hatások körei. A MA és a Zenit a zágrábi Marinko Sudac-gyűjteményben című kiállításhoz kapcsolódó következő programja :

Szubjektíven Kassákról - Szombathy Bálint


Időpont: Április 13., 16.00

A zenitista ellentmondásosság - a kozmopolitizmustól a nacionalizmusig
Szombathy Bálint mulitmediális művész pályája a hatvanas évek végén indult. Döntő hatással voltak rá a magyar aktivisták, köztük Kassák Lajos. Őket tanulmányozva fordult figyelme a közép-kelet-európai régió avantgárd művészete, többek között a délszláv zenitizmus és dadaizmus felé. Előadásában a zenitizmus példáján át közelíti meg azokat az ellentmondásokat, melyeknek mentén a modernizmus kozmopolita nyelvén szélsőséges nacionalista nézetek jelentek meg a húszas években a Balkánon.

16.25 Filmvetítés
Aleksandar Davić: The Last Dada Performance, 36', 1992 (angol felirattal)
Az újvidéki rendező filmje a délszláv dada központi alakjainak, mindenekelőtt Dragan Aleksićnak állít emléket, a korai avantgárd nyelvi eszközeivel idézve meg a 20-as évek lázongó, anarchista hangulatát.

A sorozatról:
A Kassák Múzeum a 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat keretében Kassák aktualitását szem előtt tartó előadásokat és tár latvezetéseket kínál Szubjektíven Kassákról címmel. Az előadások hangsúlyozottan szubjektívek, mert a felkért közéleti szereplők, a társművészetek területéről vagy más tudományterületekről érkezett előadók saját munkásságuk és tevékenységük kapcsán beszélnek Kassákról.
A sorozattal a múzeum arra mutat rá, hogy Kassák művészeti és szerkesztői tevékenysége, valamint az általa egykor felvetett kérdések ma is élő és érvényes megközelítései társadalom és kultúra kapcsolatának. Emellett az a célunk, hogy Kassák életművét és jelentőségét egyéni, nem megszokott szempontok szerint láttassuk. Szeretnénk elérni, hogy a Kassák-értelmezések a kortárs jelenségekhez kötődően jelenjenek meg.


A teljes árú belépőjegy: 600 Ft, a diák és nyugdíjas jegy: 300 Ft

Támogató:
Nemzeti Kulturális Alap