Nagy Rajzolás a Kassák Múzeumban

Image

Nagy Rajzolás a Kassák Múzeumban

2011. október 29., 12:00
Nagy Rajzolás

A Kampány a Rajzolásért egy angol, független, non-profit alapítvány, amely a rajzolást úgy tekinti, mint a gondolatok, a kreativitás, a szociális és kulturális tevékenységek összekapcsolásának eszköze. Az alapítvány egyetlen célt tűzött ki maga elé, több, mint tíz évvel ezelőtt: mindenkit rávenni a rajzolás valamilyen formájára.

A háttérben meghúzódó ok nagyon egyszerű: a rajzolás segít gondolkodni, kitalálni új dolgokat és kommunikálni egymással anélkül, hogy például egy nyelvet beszélnénk. A rajzolás képessége mindenkiben ott rejtőzik függetlenül a kortól, bőrszíntől vagy tehetségtől.

Az évek során két fő rendezvénysorozatot indított annak érdekében, hogy rajzolásra buzdítsa mind a profikat, mind az amatőröket: a Nagy Rajzolást és a “Power Drawing”-ot. A Kampány hosszú távú célja, hogy megváltoztassa a pedagógusok és a nagyközönség rajzoláshoz való hozzáállását, és kitörölje a szótárból azt a kifejezést, hogy “Én nem tudok rajzolni.”

A Nagy Rajzolás (The Big Draw) 2000-ben indult el hódító útjára, először Angliában, majd az évek során világszerte több száz intézmény csatlakozott évente az otkóberi, egy teljes hónapig tartó rendezvénysorozathoz. Mára már több, mint 1500 intézmény (iskolák, múzeumok, könyvtárak, galériák, művészi közösségek, helyi önkormányzatok, kastélyok stb.) vesz részt egy – egy Nagy Rajzolás kampányban. Az egy hónapos rendezvények rendszerint összekapcsolják a Művészetek, a Tudomány, a Dizájn és a Környezet témaköröket. Maga a rendezvény tökéletes példája annak, hogy hogyan lehet generációkat és közösségeket egy fedél alatt vidám és kreatív foglalkozások során összekapcsolni, de a közösségi tevékenységek mellett az egyéni passziók is teret kapnak.

A Nagy Rajzolást a Kassák Múzeumban 2011-ben Illés Anna és Pálos Miklós képzőművészek vezették.

(A kezdeményezés rövid bemutatását a Nagy Rajzolás magyar weboldaláról vettük át. Bővebb információért kattintson ide: Nagy Rajzolás )