GRAFIKAI WORKSHOP: MÁRVÁNYOZÁS I.-II.

Image

GRAFIKAI WORKSHOP: MÁRVÁNYOZÁS I.-II.

2021. november 12., 03:22 – november 19., 03:22

GRAFIKAI WORKSHOP: MÁRVÁNYOZÁS I.-II.

2021. november 12., péntek 17:00 - 20:00
2021. november 19., péntek 17:00 - 20:00


Két részes műhelysorozatunkban a papírszínezés művészi technikájával a márványozással ismerkedünk. Elődje, az ősi „szuminagasi” (lebegő tintaforma) technika a 12. században jelent meg Japánban, onnan jutott el Perzsiába, majd az Oszmán Birodalomba. Európában ezért „török papírként” ismerik. A márványozásnál használt olajos festékből speciális oldószer, valamint egy „fésű” segítségével lehet látványos és megismételhetetlen formákat, színkompozíciókat alkotni a víz felszínén, amely a festékes vízfelületre illesztett papíron rajzolódik ki. Az egyedi alkotások száradás után könyvek, füzetek kötésére, könyvjelzőnek is használhatóak.

A műhelymunka második részében az elkészült és megszáradt alkotásokból mappát, füzetet készítünk és a könyvek különleges élfestését is megtanuljuk.

A márványozáshoz szükséges anyagokról a Kassák Múzeumban Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vándornyomdászok gondoskodnak, akiktől a technikai fogásokat elsajátíthatjuk. A műhelymunkához kötény, gumikesztyű, maszatolható ruha ajánlott, az élfestéshez pedig hozzátok el kedvenc vagy ajándékba szánt könyveiteket, titkos naplótokat.

A workshop alatt készült műveket természetesen haza lehet vinni!

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

Belépőjegy: alkalmanként 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas)
A belépő az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.