MÉLYNYOMÁS

Image

MÉLYNYOMÁS

2020. február 13., 19:00 – 21:00

MÉLYNYOMÁS
Grafika workshop Szili József és Novokrescsenszkov Tamás vezetésével

2020. február 13. csütörtök, 18.00–20.00

Grafikai műhelysorozatunkban a magasnyomtatás után a mélynyomtatás technikájával ismerkedünk. A réz- vagy manapság akár műanyaglemezbe késsel vagy tűvel metszett, karcolt vagy maratott rajznál a festék a nyomóforma mélyedéseiből kerül át a papírra. Ezt a módszert aranyművesek és ötvösök használták először ékszerdíszítésre. A XV. sz. közepén Itáliában és a mai Németország területén jöttek létre az első rézmetsző műhelyek, ahol kezdetben játékkártyák és szentképek készültek ezzel a sokszorosító eljárással a vékonypénzű közönség számára. Andrea Mantegna, Martin Schongauer, Albrecht Dürer és követőik emelték az egykori díszítő technikát művészi rangra. A workshop keretében rövid kultúrtörténeti bevezető után lépésről lépésre követjük végig azt a folyamatot, ahogy a vázlatból nyomat lesz.

Szili József, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének tanára és Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász, betűszedő szakember segítségével a hidegtű technikát sajátítjuk el: kedvenc reprodukciónkat vagy saját rajzunkat átlátszó műanyaglemezre karcoljuk, majd helyben ki is nyomtatjuk.

A workshopra regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címen lehet.

Belépőjegy előzetes regisztráció után a helyszínen váltható: 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas). A belépő az időszaki és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.