Kassák Lajos és az új tipográfia

Image

Kassák Lajos és az új tipográfia

2016. május 20., 17:00 – 18:30

Kassák Lajos és az új tipográfia

Folytatódik a Kassák Múzeum ismeretterjesztő előadássorozata!

Időpont: 2016. május 20. (péntek), 17.00

Helyszín: Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)


Dobó Gábor irodalomtörténész és Szeredi Merse Pál művészettörténész, a Kassák Múzeum munkatársai előadásukban az új tipográfiát, a modern reklám elméletét és gyakorlatát mutatják be Kassák Lajos munkásságában.


Kassák Lajos bécsi emigrációjából Budapestre hazatérve, 1926 és 1928 között tevékenyen részt vett a nemzetközi avantgárd eredményeinek meghonosításában. Tevékenységének két alappilérét – eltérően a korábbi alkotókorszakait meghatározó költészettől és festészettől – a Dokumentum címmel kiadott folyóirata, valamint reklámművészeti tevékenysége képezte. Kassák számára ezekben az években a művészet központi kérdésévé a reklám elmélete, az új tipográfia gyakorlata és ezzel együtt a színek használatának sajátos nyelve és pszichológiája vált.


A konstruktivizmus és a Bauhaus szellemében Kassák annak a modern reklámnyelvnek a létrehozásában vett részt, amely a mai napig meghatározza a hirdetések formáját: ahol egy léniának vagy egy betűnek éppen olyan szuggesztív ereje van, mint a felhasznált színeknek.


Belépődíj: 600 Ft/fő, diák- és nyugdíjas jegy: 300 Ft