Karácsonyi lidércnyomás a Kassák Múzeumban

Image

Karácsonyi lidércnyomás a Kassák Múzeumban

2015. december 11., 18:00 – 20:00

Időpont: 2015. december 3. (csütörtök), 17.00-19.00
2015. december 11. (péntek), 17.00-19.00

Helyszín: Kassák Múzeum (Óbuda, Fő tér 1.)

Karácsony közeledtével a tízes, húszas évek avantgárd filmjei közül mutatunk be rémisztő válogatást a Kassák Múzeumban. Lidércnyomás, rémálmok, a szorongás képei!

December 11-én főszerepben a német expresszionista horrorfilm.

Rettegés, misztikum, őrület: Dr. Caligari a Kassák Múzeumban


Robert Wiene 1920-as filmje a horror alapműve – zsenialitása ugyanakkor nem kizárólag egy zsáner megteremtésében rejlik. A festett expresszionista díszletek között megelevenedő, borzalmas fordulatokkal teli lidércnyomás éppen annyira feszegeti az ébredező pszichológia tudományának kereteit a misztikum irányában, mint amennyire relfektál az első világháború személyes traumáira.

A film megtekintése előtt és után Szeredi Merse Pállal ezeket a vetületeket igyekszünk rövid beszélgetésben körüljárni.

---

A december 3-i első alkalommal a húszas évek dadaista és szürrealista rövidfilmjei kerültek sorra: közös jellemzőjük a kísértetiesség, a megelevenedett tárgyaknak, a különösen viselkedő szereplőknek, és az expresszív képi világnak köszönhetően.


Hans Richter, René Clair, Man Ray, Robert Florey, Slavko Vorkapich, Salvador Dalí és Luis Bunuel filmjeit a századfordulóról származó, ijesztgetős filmrészletekkel, és rövid filmtörténeti előadással vezette be Juhász Anna, a Kassák Múzeum munkatársa. Az avantgárd filmek után kortárs ráadásként Révész László László Stress City című videómunkájával zártunk.


A filmvetítés oktatási célt szolgál, a kiállításra váltott belépőjeggyel (600 ft, kedvezményes: 300 ft) ingyenes.

A vetítéseket Juhász Anna és Szeredi Merse Pál szervezi.