magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Középiskolásoknak

Mi az avantgárd?

A foglalkozás célja a különböző művészeti mozgalmak megismertetése, érthetőbbé tétele képzőművészeti alkotások, irodalmi források és zenei (hang) anyagok révén. A programot mind egyszeri alkalomként, mind több alkalmas formában hirdetjük.

Kassák öröksége

Kassák Lajos művészetének és művészetszervező tevékenységének hatása mind kortársai, mind a későbbi évtizedek művészei számára fontos példa volt. A program célja, hogy bemutassa azokat a magyar alkotókat és művészeti csoportokat, amelyek tevékenységében Kassák szellemi hagyatéka tetten érhető. A programot mind egyszeri alkalomként, mind több alkalmas formában hirdetjük.

Avantgárd és populáris kultúra


A foglalkozás során az avantgárdot saját korának populáris kultúrája felől közelítjük meg. Az avantgárd alkotókat élénken foglalkoztatta a könnyűzene, a tánc, a filmművészet vagy a divat kérdése. Ahogy avantgárd elemek jelennek meg a közönségfilmekben, a középületeken, a reklámokban vagy éppen bútorokon – akkor és ma is. A programot mind egyszeri alkalomként, mind több alkalmas formában hirdetjük.

Avantgárd és folyóirat-kultúra: Kassák Lajos mint lapszerkesztő


A foglalkozás során Kassákkal és az avantgárd irányzatokkal folyóiratok segítségével ismerkedünk meg. Az avantgárd folyóiratokban megjelent az „új művészet” törekvéseinek sokszínűsége: kottákat, festmények reprodukcióit és filmkockákat ugyanúgy közöltek, mint verseket, épületfotókat vagy szakkritikákat az új járművekről. Az avantgárd folyóiratok hálózata pedig segít megértenünk azt az élénk művészi kommunikációt, amit a téma több kutatója „ős-internetnek” nevez. A programot mind egyszeri alkalomként, mind több alkalmas formában hirdetjük.

Futurista Olaszország / L’Italia futurista

A foglalkozás célja, hogy az olasz futurizmust a maga összetettségében mutassa be, a kiáltványírástól a futurista konyhán át a betűtervezésig. A futurista mozgalom a századelőtől a második világháborúig működő irányzatként az olasz huszadik század (Novecento) fontos jelensége volt, de hatása a magyar művészetben is kimutatható. A foglalkozást haladó szintű olasz csoportoknak, igény szerint, olaszul vezetjük. A programot mind egyszeri alkalomként, mind több alkalmas formában hirdetjük.

PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English