A kölcsönös hatások körei. A zágrábi Sudac-gyűjtemény

Image

A kölcsönös hatások körei. A zágrábi Sudac-gyűjtemény

Az avantgárd magángyűjteményekben II. A kölcsönös hatások körei. A MA és a Zenit a zágrábi Marinko Sudac-gyűjteményben

2012. január 28 - április 22.

A Kölcsönös hatások körei cimű kiállítás a zágrábi Marinko Sudac-gyűjtemény, a budapesti Kassák Múzeum és a zágrábi Avantgárdkutató Intézet együttműködésének eredményeként jött létre. A közel húszezer műalkotást és dokumentumot (köztük videófelvételeket és filmeket is) tartalmazó Marinko Sudac-gyűjtemény a régió legnagyobb és egyben legteljesebb avantgárd magángyűjteménye. Az itt bemutatott válogatás fókuszában a jugoszláviai történeti avantgárd szereplői, valamint Kassák Lajos MA-köre és a Ljubomir Micić nevéhez kötődő Zenitista mozgalom húszas évekbeli kapcsolata áll.

A tárlat a két háború közötti időszak regionális kultúráját erőteljesen meghatározó avantgárd mozgalmak és a konstruktivista esztétika terjesztésének és hálózati fejlesztésének a problematikájára épül. A kiállítás célja, hogy a szélesebb közönség és a szakma figyelmét felhívja a történeti avantgárd szellemi teljesítményére, és azokra a még kevéssé feltárt kapcsolatokra, amelyek nagy szerepet játszottak a művészeti információk áramlásában.

Kiállító művészek: Dragan Aleksić, Csuka Zoltán, Ivan Gol, Kassák Lajos, Ivana Tomljenović Meller, Ljubomir Micić, Marijan Mikac, Molnár Farkas, Branko Ve Poljanski, Bortnyik Sándor, Boško Tokin, Traveleri (Josip Seissel /Jo Klek, Miho Schön, Čedomil Plavšić)

Folyóiratok és kiadványok: MA, Zenit, Út, Munka, Dada-Jok, Dada Tank, 100%, Dokumentum, Svetokret, Kinofon

A kiállítás támogatói:
NEFMI, PIM, Kassák Múzeum, Institute for the Research of the Avant-Garde - Zágráb, a Horvát Köztársaság budapesti Nagykövetsége