magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

előző hónap2022. ápriliskövetkező hónap
HKSzCsPSzV
13.123
14.45678910
15.11121314151617
16.18192021222324
17.252627282930
Kiállítás

Kassák és Kassák 2. KONJUNKTÚRA és KISZORÍTÁS

Kassák és Kassák 2.  KONJUNKTÚRA és KISZORÍTÁS

2014. március 28. - június 15.

Kassák és Kassák 2.

KONJUNKTÚRA és KISZORÍTÁS
Kassák Lajos nyugati karrierje és hazai megítélése a hatvanas években

Megnyitó időpontja: 2014. március 28., 18.00
Helyszín: Kassák Múzeum

A kiállítást megnyitja: György Péter       a megnyitóbeszéd itt elolvasható
Kurátor: Sasvári Edit

A kiállítás 2014. március 29. és június 15. között volt látható.

A kiállításhoz Kassák és Kassák 2. címen szakmai konferencia is kapcsolódott. A konferencia témáját és részletes programját megtekintheti itt.

A kiállítás témájáról:

A kelet-európai avantgárd újra felfedezése a művészettörténetben és a műkereskedelemben párhuzamosan zajlott az 1960-as években. Kassák ennek a konjunktúrának köszönhetően került vissza a nyugat-európai művészeti közegbe. Párizsi kiállításai után egymást követik egyéni és csoportos kiállításai Genfben, Münchenben, Londonban, Kölnben, Torinóban, New Yorkban és más városokban. A nyugati érdeklődés a következetes, kitérők nélküli avantgardista mesternek szólt elsősorban, ezért Kassák, 1960-as és 1963-as párizsi kiállítása után, korai, húszas években készült műveiből jó néhányat újra feldolgozott, sőt, az ötvenes évek végén készült lírai absztrakt festményeinek némelyikét is szigorúbbra fogalmazta. Halála után világszerte sok hamisítvány is felbukkant.

A párizsi kiállításokkal egy időben, a hatvanas években, az absztrakt festő Kassákot itthon sem a hatalom, sem a magyar művésztársadalom konzervatív többsége nem fogadta el. Kizárólag periférikus helyeken állíthatott csak ki Magyarországon. A hatalom számára az absztrakt művészet eleve elfogadhatatlan volt, a művésztársadalom szemében pedig Kassák dilettáns festőnek számított. Ennek ellenére személyes karizmája a magyar szellemi élet jelentős szereplőjévé tette még idős korában is. Kassák vált a baloldali modernista művészforradalmár archetípusává. Ez a történet a 10-es és 20-as évekre nyúlik vissza, a karizmatikus Kassák-kép akkor alakult ki, és megrendítő makacssággal élt túl azóta is több történelmi korszakot, és ez volt a motorja az idős művész kései nyugati karrierjének is.

Konjunktúra és kiszorítás. Ezek lehetnek azok a fogalmak, amelyekkel a leginkább értelmezni tudjuk Kassák különös, kettős helyzetét, és mindazokat a folyamatokat, amelyek a velejárói voltak a hatvanas években Kassák művészi aktivitásának.

Ezt a komplex jelenséget vizsgálja a kiállítás, amely nem előzmények nélküli. A Magyar Nemzeti Galéria az 1987-es Kassák életmű kiállításon és a hozzá tartozó katalógusban, Andrási Gábor művészettörténész, a Kassák Múzeum korábbi igazgatója pedig 2009-ben Kassák és Kassák című kiállításán már foglalkozott ezzel a kérdéskörrel és elsősorban stíluskritikai, esztétikai szempontból vette szemügyre Kassák 1959-1967 között készült műveit.

Andrási felvetését továbbgondolva elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a világtól elzárt idős művészt milyen kihívások elé állította a kiszorítás politikája és a feléje irányuló nemzetközi érdeklődés. Egy kelet-európai művészpálya élethelyzeteit, a döntések művészettörténeti, múzeumi és nem utolsó sorban emberi okait és következményeit állítja fókuszba a mostani kiállítás.

Képek:

Fönt: Kassák Lajos: Kompozíció (olaj-vászon, 90x100 cm. 1959 körül, átfestve 1960-63 között. Kiállítva: Denise René Galéria, Párizs, 1960. Magántulajdon.)

A nyitólapon: Victor Vasarely és Kassák Lajos Vasarely Musée des Arts Décoratifs-ban megrendezett kiállításán, Párizs, 1963, fotó: André Morain

Galériák

PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English