magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

GOOD DESIGN DÍJ 2012

2013. május 3.

A Kassák Múzeum arculata elnyerte a GOOD DESIGN díjat, melyet a chicagoi Athenaeum - Museum of Architecture and Design és a European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies ítél oda minden évben. Ezzel az intézmény már a második jelentős nemzetközi dizájn díjat tudhatja magáénak. A múzeum 2012 őszén a Red Dot dizájn díjat is megkapta.

A Kassák Múzeum díjnyertes arculatának bemutatása a Good Design weboldalon
A Kassák Múzeum díjnyertes arculatának bemutatása a Good Design weboldalon

Az évente kiosztott GOOD DESIGN díj az egyik legjelentősebb dizájn elismerésnek számít. A díjat 1950-ben alapították meg Chicagoban Eero Saarinen, Charles és Ray Eames és Edgar Kaufmann Jr. építészek. Az elmúlt hatvan év során számos innovatív terméket, koncepciót és elképzelést megalkotó dizájnernek ítélték oda. A legnagyobb cégek közül is sok teheti oda termékei mellé a GOOD DESIGN logót.

A Kassák Múzeum két és fél éve új koncepció mentén működik, amelynek a magas színvonalú dizájn fontos részévé vált. Arculatában a kassáki szellemet megidéző – de formailag nem másoló – korszerű és kortárs szemléletű dizájnt hozott létre. A megújult arculat elemei együttesen hordozzák mindazt, amit a múzeum programjával, a kassáki életmű mai üzenetének közvetítésével itthon és külföldön képviselni akar.

A magyar avantgárd egyik legjelentősebb alakja, Kassák Lajos (1887-1967) munkásságának kulcsszavai a nemzetköziség, együttműködés, szellemi műhelymunka, kritikai szemléletmód. A díjazott logóban az általa is gyakran alkalmazott felkiáltójel a mindenkor szükséges kritikai attitűdre utal, a “K” másik eleme, a nyíl, a figyelmet ennek a kassáki üzenetnek a mai érvényességére irányítja.

A díjnyertes dizájn megalkotója Lepsényi Imre képzőművész és dizájner.

A GOOD DESIGN a harmadik díj, amelyet a Kassák Múzeum 2012-ben elnyert. 2012. októberében Berlinben a red dot award 2012: communication design díját vehette át az arculati dizájnért, 2013. márciusában pedig a Szépművészeti Múzeum által alapított MúzeumCafé magazin díját kapta meg Sasvári Edit „az intézmény nemzetközi mércével mérve is látványos tartalmi és formai megújításáért”.

A múzeum célja, hogy az avantgárd kutatás nemzetközileg is számon tartott műhelyévé váljon, és minél szélesebb körben megismertesse Kassák tevékenységét és annak történeti, kulturális, hazai és nemzetközi kontextusát, valamint Kassák kiterjedt kapcsolatrendszerét és máig intenzív hatását. Az intézmény az elmúlt két év során nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett a Kassák- illetve az avantgárd-kutatás témakörében; nemzetközi kapcsolatokra is építve rendezett időszaki kiállításokat, valamint jelentős hazai és külföldi magángyűjteményeket mutatott be. A múzeumban 2011-ben megnyílt az új állandó kiállítás, amelyben múzeumpedagógia foglalkozások is zajlanak.
A Kassák Múzeum mindezek mellett 2012-2013 során, a Kassák születésének 125. évfordulóját ünneplő KASSÁK ÉV keretében beszélgetéssorozatot kezdeményezett Kassák aktualitásáról, illetve a kassáki szellemiséghez közelálló színházi előadásokat szervezett. 

A Kassák Múzeum oldala a GOOD DESIGN 2012 nyertesei között az Arculat (Identity) kategóriában:
http://europeanarch.eu/2012awards/graphics/GRAPHICS IDENTITY PACKAGING WEB PAGES2 50.pdf

További információ:
http://www.chi-athenaeum.org/

GOOD DESIGN PRESS RELEASE:
http://europeanarch.eu/gooddesign/2013 GOOD DESIGN PRESS INFO.pdf


PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English