magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások Mattis

BESNYŐ virtuális pici hu

Nikkel

Bálint Endre hagyatéka

A múzeum kiemelt figyelmet fordít a magyarországi avantgárd és modernizmus dokumentumainak a feltárására és megvásárlására, különös tekintettel a Kassákkal kapcsolatban álló személyekre. Mindezzel az a célunk, hogy Kassák Lajos tevékenységét egy szélesebb kapcsolatrendszerben, a korabeli művészeti és társadalmi közegbe való beágyazottságában tegyük tanulmányozhatóvá. Ennek jegyében 2013-ban megvásároltuk Bálint Endre festőművész (Budapest, 1914. október 27. – Budapest, 1986. május 3.) New York-ban lévő hagyatékát, több mint 2500 dokumentumot, (levelek, naplók, fényképek, plakátok), amelyeknek a feldolgozása és kutathatóvá tétele 2014-ben megtörtént.

A többségében levelekből és különböző egyéb típusú dokumentumokból, (hivatalos iratok, igazolványok, hivatalos levelezések) valamint archív fotókból és fotómásolatokból álló gyűjtemény kiemelkedő jelentőségű. Időben a 19. század végétől egészen 20. század második feléig tartó időszakot íveli át, bepillantást engedve a magyar szellemi életet több generáción keresztül meghatározó művészcsalád különböző nemzedékeinek gazdag élettörténetébe.  Bálint Endre festőművész családja, Jakovits József szobrászművész családja, Vajda Lajos, Vajda Júlia festőművészek, Szerb Antal és felesége Szerb Klára, Osváth Ernő és családja a két világháború közötti időszakban és az utána következő évtizedekben a szellemi progresszió legfőbb képviselői közé tartoztak Magyarországon. E gazdag és széleskörű dokumentumanyagból egyszerre bomlik ki a család mikrotörténelme, ezen keresztül pedig a huszadik század viharos történelme: a háború, munkaszolgálat, a holokauszt, az ötvenes évek, emigrációk és még számos, a századot alakító esemény. A Bálint család kapcsolatain keresztül képet kapunk a magyar kultúrtörténet főként irodalmi és művészettörténeti vonatkozásairól, jeles személyeinek sokaságáról, többek között Kassák Lajosról, Dévényi Ivánról, Ország Liliről, Gyarmathy Tihamérról, az emigrációban élő művészekről: Bródy Veráról, Beöthy Annáról.

Bálint Endre hagyatékában megtalálható plakátok megvásárlására 2014-ben került sor. A plakátok a magyar és a nemzetközi művészeti élet forrásdokumentumaként jelentős értéket képviselnek, ugyanakkor  ezek a hagyatékban található dokumentumokkal kiegészítve, egymást értelmezve válnak tudományos szempontból feldolgozhatóvá. A többségében ofszet és szita nyomású plakátok között igazi ritkaságokat találhatóak, többek között a Kassák Ház Stúdióban megrendezett események (színházi előadások, kiállítások) plakátjai. A Kassák Ház Stúdió színházi csoportját Halász Péter és Koós Anna alapította 1969 októberében a zuglói Kassák Művelődési Házban, amely a New Yorkban Squat Theatre néven ismerté vált társulat előzménye. A Squat Színház kézileg készített és szitázott plakátjai közül több szintén a Kassák Múzeum gyűjteményébe került.

A dokumentumok és kiállítási plakátok megvásárlást 2013-ban és 2014-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A Squat Színház plakátjainak gyűjteménybe kerülését a Petőfi Irodalmi Múzeum Kassák Múzeum finanszírozta.
PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English