magyarEnglish
Newsletter

Search

PIM
Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum.
Visit PIM here >>

TwitterInstagramFacebook
Virtual Exhibitions Mattis_angol

A Tett honlap angol

Besnyő_virtuális_pici_EN

Online museum

SÉTA A PERIFÉRIÁKON: KASSÁK NAPI SZIESZTÁJA

SÉTA A PERIFÉRIÁKON: KASSÁK NAPI SZIESZTÁJA
Kassák Lajos a Magyar Korona kávéház teraszán két pincérrel. A felvételről eredeti negatívot és kópiát nem ismerünk, de reprodukciója megjelent a Délibáb 1929. augusztus 19-i számában, „Kassák Lajos napi sziesztája” felirattal.

6-12 May 2021

CSÜTÖRTÖKÖNKÉNT: KASSÁK HELY>TÖRTÉNET>EK!

 A Kassák Múzeum munkatársai az elkövetkező hónapok során virtuális kirándulásokra invitálják az érdeklődőket. Minisorozatunkban valóban a "perifériákon sétálunk": új szemszögből, topográfiai megközelítésből vizsgáljuk Kassák életének helyszíneit.
Mai bejegyzésünkben Balázs Eszter Kassák kávéházi szokásainak eredt a nyomába. Felkeressük törzshelyeit, ahol verseit és cikkeit írta, barátaival találkozott és avantgárd folyóiratait szerkesztette. Tartsatok velünk!

Szigethy István: Kassák a New York kávéházban, 1918 körül, tusrajz, PIM
Szigethy István: Kassák a New York kávéházban, 1918 körül, tusrajz, PIM


KASSÁK NAPI SZIESZTÁJA

Kassák már huszonévesen kedvelte és a szociális élet fontos színterének tartotta a burjánzó budapesti kávéházi kultúrát. Úgy vélte, a kávéház a modern élet kaotikus viszonyaihoz jól passzoló helyszín, amely a bezárkózó családi élet ellentéteként az olyanoknak, mint ő, aki fiatalon egy szoba-konyhás lakásban kényszerült élni többedmagával, létfontosságú volt mind a társadalmi élet, mind az alkotás szempontjából. 1916-ban, a korabeli kávéházellenes retorikát ironikusan idézve, büszkén vallotta is: „valósággal éltető eleme a bűzhödt, modern aréna”. Kassák még gyári munkás volt, amikor felhagyott az egyletbe járással és barátjával, majd szerelmével, a szintén munkás Simon Jolánnal a kávéházakat kezdték preferálni a század első éveiben. Ebben szerepet játszott az új, bohém módra megformált imázsuk is: Kassák lenövesztette a haját, míg Simon Jolán levágatta hosszú fürtjeit, és ahogy Kassák önéletrajzi regényében, az Egy ember életében írja, az angyalföldi suhancok kirívó külsejük miatt meg is dobálták őket kaviccsal.

A Hotel Meteor és a Meteor Nagy Kávéház az Erzsébet körúton
A Hotel Meteor és a Meteor Nagy Kávéház az Erzsébet körúton

Kassák határátlépésekben, különleges művészfigurák és helyszínek megismerésében bővelkedő 1909-es párizsi útja is hozzájárult ahhoz, hogy nem tért vissza többé a korábbi munka- és mozgalmi keretekhez, és a kötött idejű fizikai munkát a nagyobb szabadságot biztosító, kötetlenebb alkotásra cserélte. Első lapját, A Tettet a nagykörút legforgalmasabb pontján, a New Yorkkal, a polgári lapok és a Nyugat egyik törzshelyével szemben lévő Meteor kávéházban indította el. Az Erzsébet körút 6. szám alatti, a pesti éjszaka tipikus helyszíneként ismert kávéházban, „az éjszakai élet megannyi irodalmi szegény legénye” mellett színészek és az MSZDP prominensei is megfordultak. Kassák már gyári munkásként is szeretett a Meteorban időzni, és párizsi útja, majd az 1912. május 23-i, vérbe fojtott nagy budapesti munkástüntetés után, amely a mozgalmi politizálástól végképp az irodalom felé lökte őt, szinte második otthonra lelt itt. Kassákék idővel a Meteortól nem messze található Berger kávéházba (Erzsébet krt. 44. szám), valamint az Andrássy út és a Szív utca sarkán álló Fészek Klubba kezdtek járni, az utóbbiban a háború végéig törzsasztaluk is volt: „fenntartott asztala ott áll a kávéház bejáratával szemben egy oszlop mellett, már inkább a Szív utca táján.” Kassák itt szerkesztette a Mát.

1918 őszén a Ma íróit, művészeit már a Centrálban láthatjuk viszont, ahol a nyugatosokétól nem messze saját asztaluk volt. A Tanácsköztársaság idején Kassák és munkatársai szakítottak a kávéházi kultúrával, mivel a kávéházakat a kommunista-szociáldemokrata hatalom részben kisajátította, másrészt új funkciókkal ruházta fel: ott zajlottak a toborzások, illetve pártgyűlések. Így Kassákék – ahogy az írók többsége – a szocializált (tk. államosított) Otthon körbe jártak. Bécsi emigrációja idején Kassák újra előszeretettel látogatta a kávéházakat, amelyek munkahelyül is szolgáltak: ott írt újságot, szerkesztette lapjait és folytatott alkotómunkát. Kötődése a kávéházakhoz egészen a negyvenes évek végéig meghatározó maradt.

Balázs Eszter

Korábbi bejegyzéseink:

SÉTA A PERIFÉRIÁKON
A MUTTER

PIM Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum. >>
Twitter Facebook
Magyar | English