magyarEnglish
Newsletter

Search

PIM
Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum.
Visit PIM here >>

TwitterInstagramFacebook
Virtual Exhibitions Mattis_angol

A Tett honlap angol

Besnyő_virtuális_pici_EN

15 April 2011
MEGÚJUL A KASSÁK MÚZEUM
Az állandó és egy időszaki kiállítás április 19-i megnyitása jelzi a Kassák Múzeum megújulását. A múzeum feladata Kassák Lajos (1887 Érsekújvár – 1967 Budapest, író, szerkesztő, képzőművész) tárgyi és szellemi hagyatékának őrzése, tudományos igényű feldolgozása és élményszerű bemutatása.


Petőfi Irodalmi Múzeum - Kassák Múzeum

SAJTÓKÖZLEMÉNY


MEGÚJUL A KASSÁK MÚZEUM

Az állandó és egy időszaki kiállítás április 19-i megnyitása jelzi a Kassák Múzeum megújulását.

A Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként 1976 óta működik a Kassák Múzeum. A múzeum feladata Kassák Lajos (1887 Érsekújvár – 1967 Budapest, író, szerkesztő, képzőművész) tárgyi és szellemi hagyatékának őrzése, tudományos igényű feldolgozása és élményszerű bemutatása. A gyűjtemény alapját képező műalkotások, kiadványok és kéziratok a hetvenes években Kassák Lajosné Kárpáti Klára jóvoltából kerültek a Petőfi Irodalmi Múzeumba. A folyamatos gyűjtés eredményeképpen a gyűjtemény mai állománya mintegy 1700 képzőművészeti alkotás, 17000 levél és kézirat, több mint 3000 fotó, közel 4000 könyv, folyóirat és nyomtatvány és több mint 200 relikvia. A múzeumot 2010 októbere óta Sasvári Edit művészettörténész vezeti.


KÉT KIÁLLÍTÁS NYÍLIK ÁPRILIS 19-ÉN

Kassák!

A múzeum új állandó kiállítása

Megnyitó: 2011.04.19., 17.00 óra

A megnyitón köszöntőt mond L. Simon László író, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke és Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer polgármestere

Megnyitja Forgács Éva művészettörténész

Kassák életművének bemutatása, vizuális megjelenítése egy barokk palotabelsőben nehéz feladat elé állította a kurátorokat és a kiállítás tervezőit. Végül merész megoldást választva a fogadó térből egy fekete pengefal tereli a látogatókat a kiállítási térbe, amely megidézi az avantgárd dinamikus fellépését a korabeli művészeti világban.

A Kassák Múzeum néhány év elteltével ismét új állandó kiállítással várja látogatóit. A tárlat átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások segítségével végig lehet követni Kassák munkásságának kiemelkedő állomásait és életútjának személyes vonatkozásait. Kassák szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerében és gazdag szépirodalmi, publicisztikai munkásságában szemléltető ábrák segítik eligazodni a látogatót. Az egyes témakörök még több illusztrációval és magyarázó szöveggel digitális formában is tanulmányozhatók.
Az életművel kapcsolatos számtalan izgalmas kérdést az állandó kiállításhoz szorosan kapcsolódó, a jövőben évenként megrendezett tematikus kiállítások járják majd körbe. A legújabb kutatási eredményeket feldolgozó tárlatok sorában az idén ősszel nyíló Kassák és a politikai rendszerek című bemutató lesz az első.

Az avantgárd múzeuma - 35 éves a Kassák Múzeum

Megnyitó: 2011. április 19., 17.00 óra.
Megtekinthető 2011. április 20 – 2011. szeptember 18.

Az időszaki bemutató a múzeum 35 éves történetét tekinti át korabeli dokumentumok és fotók segítségével. Magyarországon ez a múzeum volt az egyetlen, amely a történeti avantgárd tematikus bemutatóhelyévé vált az évtizedek során. Az egykori igazgató, Csaplár Ferenc nagy szerepet játszott a képzőművész Kassák elfogadtatásában, a magyar avantgárd történetének feltárásában és kiállításokon való bemutatásában. A kiállítással rá is emlékezünk.


TOVÁBBI TERVEK

Az intézményvezető célja, hogy a múzeum a régióban zajló Kassák kutatások számon tartott helyszínévé és a nemzetközi modernizmus-kutatás szereplőjévé lépjen elő. A múzeum a szakmai közönség számára továbbra is kutatási lehetőséget biztosít, tudományos kiadványokat jelentet meg és konferenciákat szervez. Újdonság, hogy ezek tartalma, az új kutatási irányok és eredmények nemsokára a hamarosan induló weboldalon is elérhetőek lesznek. Az új koncepció megvalósítását új arculat is kíséri.

A nagyközönségnek és kiemelten a fiataloknak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, rendhagyó irodalom-és művészettörténet órákat, többnyelvű tárlatvezetéseket kínál majd a múzeum. A tervekben szerepel a Kassákról és az avantgárd művészetről szóló magyar és angol nyelvű ismeretterjesztő kiadványok megjelentetése. A Kassák Múzeum színes programjaival a főváros és ezen belül Óbuda kulturális életének meghatározó, sok látogatót vonzó szereplőjévé kíván válni.  

 

Kapcsolattartók:

Szőke Katalin
PR munkatárs, Kassák Múzeum
06-20-447-4036   
szokek@pim.hu

 

Erlitz János
kommunikációs referens, Petőfi Irodalmi Múzeum
06-1-317-3611 /213
erlitzj@pim.hu


Nyomdai minőségű képfájlokért kérjük, keressen bennünket a megadott elérhetőségek valamelyikén.
 

PIM Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum. >>
Twitter Facebook
Magyar | English