A Kassák Múzeum és múzeumpedagógiai foglalkozásai

Image

A Kassák Múzeum és múzeumpedagógiai foglalkozásai

2015. február 14., 11:00 – 14:00
A Kassák Múzeum és múzeumpedagógiai foglalkozásai
A Magyartanárok Egyesülete és a Kassák Múzeum közös programja

Időpont: február 14., szombat, 10.00
Helyszín: Kassák Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1.

A programon való részvétel ingyenes, de kérjük, regisztráljon február 5-éig: magyartanarok@gmail.com.

Program

10.00 – 10.20 A nyitott múzeum: az intézmény bemutatása és a közönségkapcsolatok (Sasvári Edit, múzeumvezető, művészettörténész)
10.20 – 11.00 A múzeumpedagógia lehetőségei és értelme a Kassák Múzeumban (Dobó Gábor, irodalomtörténész)
11.00 – 11.30 Egy foglalkozás megismerése: Mi az avantgárd? (Dobó Gábor)
11.30 – 11.45 A múzeum gyerekfoglalkozásai és családi napjai (Zékány Dia, múzeumpedagógus)
11.45 – 12.30 Kérdések, javaslatok, vita

A Kassák Múzeumról: A múzeum néhány évvel ezelőtt tereiben és koncepciójában is megújult. Új arculatával 2012-ben a világ legjelentősebb dizájn díjai közül kettőt is elnyert (red dot: communication design és Good Design). Az állandó kiállításban Kassák Lajos életét folyóiratai mentén ismerheti meg a közönség. Az időszakos kiállítások az avantgárd és a modernizmus művészetét történeti, kulturális, társadalmi kontextusba helyezve mutatja be. A kiállításokat a témához kapcsolódó előadássorozatok valamint családi és gyerekprogramok kísérik.

A középiskolás múzeumpedagógiai foglalkozásokról: A meghirdetett rendhagyó tanórák az avantgárd irányzatok összetettségét kívánják a múzeumi anyagot és multimédiás eszközöket is használó előadás, beszélgetés, valamint avantgárd játékok segítségével bemutatni. A bemutatófoglalkozás célja a különböző művészeti mozgalmak megismertetése képzőművészeti alkotások, irodalmi források, filmek, zenei anyagok és kortárs referenciák révén. Gimnazisták számára javasolt programjaink: Mi az avantgárd?; Kassák öröksége; Avantgárd és populáris kultúra; Avantgárd és folyóirat-kultúra: Kassák mint lapszerkesztő; Futurista Olaszország / L’Italia futurista.

A gyerekfoglalkozásról: A foglalkozásokon a kíváncsiságra építve igyekszünk felkelteni a gyerekek érdeklődését a művészet iránt. A foglalkozások elősegítik a vizuális érzékenység finomodását, a gyakorlati készségek fejlesztését. A látogatók megismerhetik többek között az avantgárdra jellemző véletlenszerűség és a tudatos komponálás egyidejű jelenlétét. Programjaink: Barangolások Síkföldjén és Térországban; Konstruktivista modellek: a modern ház; Képvers; Készíts saját konstruktivista plakátot!; Kollázsra fel!; Te is tudsz absztraktot!; Legyél Kassák Lajos társszerkesztője!