Múzeumok Éjszakája

Image

Múzeumok Éjszakája

2017. június 24., 19:45 – június 25., 01:00

Múzeumok Éjszakája a Kassák Múzeumban

Időpont: 2017. június 24. (szombat), 17.45 - 23.00

Helyszín: 1033 Budapest, Fő tér 1. (Zichy-kastély)

A programok a Múzeumok Éjszakája karszalaggal látogathatók.
A nálunk vásárolt karszalaggal a Kassák Múzeumot támogatják.

Online vásárlás az alábbi linken.
A helyszínen lehetőség van elővételes vásárlásra is.

Programjaink:

17.45 – 18.30
Bevett hardver, avantgárd szoftver: Kassák Lajos folyóiratai 1915 és 1927 között
A Kassák Lajos avantgárd lapjaira épülő kiállításban azokat a lapszerkesztői fogásokat ismerhetjük meg, amelyekkel Kassák új, avantgárd szoftvert telepített a huszadik század elejére már bevettnek mondható művészeti folyóirat hardverére.

A tárlatvezetést Dobó Gábor irodalomtörténész tartja a Kassák! című állandó kiállításon.

18.30 – 19.30
A Soharóza mint szavalókórus
A Soharóza társulat előadása a kilencven évvel ezelőtti, Palasovszky Ödön nevéhez fűződő Új Föld-estekből kiindulva idézi meg a korszak avantgárd színházi és zenei produkcióit, kreatív és friss kapcsolatot teremtve dramatikus szövegek, zene és mozgás között. Az 1920-as évek végén élte fénykorát a munkásmozgalmi eszmék hirdetésére hivatott és azóta holt műfajjá lett szavalókórus – most ezzel a ma már furcsának ható médiummal is találkozhatunk, a Soharóza sajátos felfogásában.

Közreműködők:
Szavalókórus: Soharóza
Kórusvezető: Halas Dóra
Cselló: Zétényi Tamás

19.45 – 20.30
Tárlatvezetés a Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció című kiállításon
Karl-Heinz Adler a német szeriális és konkrét művészet jelentős alakja. Nagyívű életművét a Kassák Múzeum és a Kiscelli Múzeum a magyar képző-, illetve építőművészettel összefüggésben mutatja be. A Kassák Múzeumban kiállított anyag Adler absztrakt képzőművészeti tevékenységét foglalja össze az 1950-es évektől napjainkig, rávilágítva azokra a párhuzamokra – vagy épp különbségekre – amelyek a német és magyar politikai és művészeti szcénában az absztrakcióhoz való viszonyt jellemezték.

A tárlatvezetést Sasvári Edit és Juhász Anna, a kiállítás kurátorai tartják.


20.30 - 21.00
Két tárlatvezetés közt fröccsel és zsíros kenyérrel várjuk a látogatókat!


21.00 - 21.45
Kassák! – Ismerd meg a múzeumot!
A Kassák Múzeum néhány évvel ezelőtt tereiben és koncepciójában is megújult. Arculatával 2012-ben a világ legjelentősebb dizájn díjai közül kettőt is elnyert (red dot: communication design és Good Design). Az állandó kiállításban Kassák Lajos életét nagy hatású folyóiratai mentén ismerheti meg a közönség, a múzeum időszaki kiállításai pedig az avantgárd és a modernizmus művészetét történeti, kulturális, társadalmi kontextusba helyezve mutatják be.

A tárlatvezetést Csatlós Judit, a Kassák Múzeum muzeológusa tartja.

22.00 - 23.00
Az egyetlen hajléktalan – operarészletek és beszélgetés
Hajléktalanokról, az ő műveik felhasználásával írt operát Col Legno. A darab alapötletét Csábi István, Örkény-díjas otthontalan író novellája adta. A Fedél Nélkül utcalap hajléktalan művészeinek versei egészítették ki az opera librettóját. A Kassák Múzeumban Huzella Péter, az opera egyik védnökének vezetésével vehetnek részt az érdeklődők egy interaktív beszélgetésen egy otthontalan művész, egy a hajléktalan-ellátásban dolgozó szakember és a hajléktalanopera ötletgazda-zeneszerzőjének közreműködésével. Zongorakísérettel hangzanak el részletek Az egyetlen hajléktalan című operából.