NYITÓPROGRAMOK: Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

Image

NYITÓPROGRAMOK: Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

2017. június 8., 19:00 – 21:30

Tárlatvezetés: Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció

Időpont: 2017. június 8. (csütörtök), 17.00 - 18.00

Karl-Heinz Adler a német absztrakt művészet jelentős alakja. Nagyívű életművét a Kassák Múzeum és a Kiscelli Múzeum a magyar képző-, illetve építőművészettel összefüggésben mutatja be. A két óbudai múzeumban megrendezett kiállítás az 1927-ben született drezdai képzőművész, Karl-Heinz Adler munkásságára épül. Az idén 90 éves Adler életművének újrafelfedezése napjainkban folyik Németországban. Tavaly a berlini Eigen+Art Galériában, a mostani budapesti bemutatókkal párhuzamosan pedig a drezdai Albertinumban látható nagy kiállítása. Adler a német szeriális és konkrét művészet jelentős alakja, aki 1982-ben, 55 évesen állíthatta ki először az 1957-től fejlesztett minimalista kollázsait egy kis drezdai galériában. Az 1970-es, 80-as évektől több magyar művésszel is kapcsolatban állt, Fajó Jánossal, Nádler Istvánnal, Maurer Dórával és Bak Imrével, mindazonáltal személye és művei rejtve maradtak a szélesebb hazai közönség előtt.

A tárlatvezetést Sasvári Edit tartja.

A kiállításról bővebben itt olvashatnak.

(Kép a Galerie EIGEN + ART Leipzig/Berlin jóvoltából. Karl-Heinz Adler: Vonalsorozatok, 1986. Fotó: Uwe Walter, Berlin)


Könyvbemutató: MADI Univerzum - Mobil MADI Múzeum

Időpont: 2017. június 8. (csütörtök), 18.00 - 19.30

MADI = Mozgás-Absztrakció-Dimenzió-Invenció

A művészeti album a nemzetközi MADI, szabad formájú geometrikus művészeti mozgalom 70 éves történetének fontosabb állomásait és a közép-európai eseményeket tárja fel, gazdag képi válogatást közölve a Mobil MADI Múzeum Vác anyagából.

A MADI mozgalom történetét és a kötetet bemutatja Dárdai Zsuzsa művészetkritikus és Saxon Szász János képzőművész, a Mobil MADI Múzeum alapító kurátorai és a könyv szerkesztői.

A Kassák Múzeum 2013-ban rendezett MADI UNIVERZUM - 20 ÉVES A MOBIL MADI MÚZEUM című kiállításáról és a MADI irányzatról bővebben itt.