Vízizrí: közös éneklés és tárlatvezetés

Image

Vízizrí: közös éneklés és tárlatvezetés

2016. május 21., 17:30 – 19:30

Közös éneklés a Csíkszerda tagjaival és tárlatvezetés Detre Katalinnal

Időpont: 2016. május 21. (szombat), 15.30-17.30

Helyszín: Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)

15:30 Közös éneklés Nagy Ida és a Csíkszerda kórus tagjaival
16:30 Detre Katalin: Életreform és politika Közép-Európában a két világháború között


15:30-16:15 Közös éneklés a Kassák Múzeum udvarán
Nagy Ida és a Csíkszerda kórus tagjai énekelnek a látogatókkal


A Kassák Múzeum Vízizrí – Munkáskultúra a Duna partján című kiállítása a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) által 1928-ban létrehozott horányi (szigetmonostori) Telep mikrotörténetéből kiindulva vizsgálja a két világháború közti munkáskultúrát. A Szalmás Piroska által vezetett kórus, majd kettéválása után a Vándor-kórus munkája, a nyilvános próbákkal és fellépésekkel szorosan hozzátartozott a Telep életéhez. A kórusok közösségépítési gyakorlata, az aktív közösség megtapasztalására tett kísérletek ma is aktuális kérdéseket vetnek fel. A programmal szeretnénk átélhetővé tenni azokat az egykor nagyon eleven, közösségi műfajokat, melyekről a kiállítás szól. A kóruséneklésben Nagy Ida és a Csíkszerda kórus tagjai lesznek a segítségünkre. A Csíkszerda improvizációs kórus a közösen énekelve alkotás folyamatos újragondolásával kísérletezik.


16:30-17:30 Detre Katalin: Életreform és politika Közép-Európában a két világháború között


A század első felének baloldali mozgalmai sok szálon kapcsolódtak mind a nemzetközi, mind a hazai életreform-mozgalmakhoz. Detre Katalin társadalomtörténész a horányi Telep társadalmi-kulturális kontextusát mutatja be az életreform-mozgalom legfontosabb áramlatain keresztül, ehhez kapcsolódóan számba veszi a közép-európai, elsősorban a mintaadó német, és a magyar mozgalom közti hasonlóságokat és különbségeket.


Az esemény a Vízizrí – Munkáskultúra a Duna partján című kiállítás kísérőrendezvénye, és a kiállításra váltott belépőjeggyel látogatható.


Fénykép: Droppa György tulajdona