DADA BALLADA

Image

DADA BALLADA

2018. február 16., 14:05 – február 25., 14:05

DADA BALLADA

„Két, látszólag összebékíthetetlen valóság társítása egy látszólag oda nem illő térben.”
(Max Ernst)

És azt ismeritek, hogy Arany János találkozik Kassák Lajossal a Petőfi Irodalmi Múzeumban? A Ti képzeletetekre bízzuk, mi született volna abból, ha Arany megkéri Kassákot, legyen oly’ jó és a dadaista-szürrealista asszamblázs, kollázs, vagy fotómontázs módszerével alkossa újra egyik balladáját. A balladák kihagyásai, elhajlásai, szaggatott, montázsolt, szinte filmszerű szerkesztésmódja, közhellyé koptatott „homályossága” hogyan jeleníthető meg egy papírlap síkjában vagy tárgyak terében, milyen formákba, téralakzatokba sűríthető Ágnes asszony sorsa, az urbánosodás teremtette és elpusztította öngyilkosok haláltánca, vagy éppen Tuba Ferkó és Dalos Eszti alig-alig sejthető szerelmi története?

Válasszatok ki egy Arany balladát és egy avantgárd képzőművészeti technikát (kollázs, asszamblázs, fotómontázs) és békítsétek össze a két „összebékíthetetlen valóságot”, létrehozva saját alkotásotokat!

Ezt kértük kalandvágyó középiskolás diákoktól, akik csodálatos dada balladákkal leptek meg minket. Az alábbi galériában bemutatjuk az összes beérkezett alkotást, kiemelten pedig a díjazott műveket!

1. díj
Visnyai Zoltán: Tömegvonzás

Inspiráció: Híd-avatás

„Azokhoz a gondolatokhoz társítottam textúrákat és képeket, amelyek a legizgalmasabbnak tűntek számomra – a szerencsejáték, az átzuhanás, az életek értéke. Próbáltam megteremteni a továbbgondolás lehetőségét és az »aha« élményt, hiszen itt semmi sem véletlen... Képpé formálva egy újabb réteggel bővíthettem ezt a balladát.”

2. díj

Bakó Borbála: Problémás mosás

Inspiráció: Ágnes asszony

,,Fehér lepedőjét mossa;
Fehér leplét, véres leplét
A futó hab elkapdossa.”

„A szavak halma a korunk börtöne. A mai világ szenvedélyeinek, problémáinak a sokasága, amelynek közepén Ágnes asszony mossa ki a bűneit, amelyek piros és fekete ködként távoznak.”

3. díj

Szendrei Anna: Ágnes asszony

Inspiráció: Ágnes asszony

„Arany János »Ágnes asszony« című balladája igazán nagy hatással volt rám. A kép a bűnös asszonyt ábrázolja. A több elemből összerakott arc nem csak a főszereplő megtört tekintetét, hanem a meghasadt elméjét is szimbolizálja. Mögötte ismeretlen alak, ki egy felsőbb bíráló erőt valamint a nő lelkiismeretét is szimbolizálja. Bírói pulpitushoz hasonló emelvényről szólítja Ágnest. A magaslat a kompozíció szerves elemévé vált. A dadaizmus jellegzetes képzőművészeti elemeivel és egy jellegzetes dadaista technikával, a montázzsal igyekeztem kifejezni az általam választott ballada tartalmát és megjeleníteni azt ily módon.”

Különdíj

Erődi Katalin: Ballada-kompozíció I–III.

Inspiráció: Ágnes asszony

„Közel állnak hozzám a lélektani balladák, mindig is foglalkoztatott a bűn és bűnhődés motívuma. Munkámban szerettem volna tükrözni hogyan kergeti hősünket őrületbe a bűntudat, hogyan roppan össze a lelkiismeret súlya alatt, s hogy mennyivel kegyetlenebb ez a fajta bűnhődés a földi bíráskodás minden ítéleténél.”