Ladik Katalin: Alice Kódországban - performansz

Image

Ladik Katalin: Alice Kódországban - performansz

2013. február 6., 20:00
Ladik Katalin: Alice Kódországban
multimediális performansz - magyarországi ősbemutató


az Óbudai Társaskörrel közös szervezésben

Időpont: 2013. február 6. szerda, 19.00
Helyszín: Óbudai Társaskör, 1036 Budapest, Kiskorona u. 7.
Időtartam: kb. 30 perc

Hangok: Ladik Katalin, Fischer Károly
Ének: Biszák Júlia
Zene, hangszer: Király Ernő, citrafon (új hangszer)
Szöveg: Ladik Katalin, Lewis Carroll, James Joyce
Munkatársak: Vajda Tibor, Doru Barbulov
Háttéranimáció: Aradi József
Angol feliratok: Aradi József
Francia feliratok: Schreiner-Barják Csilla

A külföldi ősbemutató Łódźban, Lengyelországban volt 2012. május 25-én, a Łódź-i Muzeum Sztukiban. Az előadásnak Ottawában is volt egy bemutatója 2012. november 21-én, az A B Series rendezvények keretében, az Arts Court Theatre-ban, Alice in Codeland címmel.

Belépődíj:
Felnőtt: 1000 Ft
Diák: 500 Ft

Az előadás a 20!3 KASSÁK ÉV rendezvénysorozat része.

Az előadás után:

Találkozásaim Alice-szal - Ladik Katalinnal Aradi József beszélget

Az Alice performansz első verzióját Ladik Katalin 1980-ban mutatta be először Gyulán a Gyulai Várszínházban. Hogyan találkozott Ladik Katalin Alice-szal, Lewis Carroll meséivel, az Alice Csodaországban, valamint az Alice a Tükörországban költői élményeivel, hogyan lettek ezekből az élményekből hangköltemények, majd performanszok, hogyan kerültek az Alice motívumok Ladik Katalin Élhetek az arcodon? című regényes élettörténetébe, magára ismerhet-e a modern alkotóművész Alice-ban, vezet-e út a tükrön való áthatolástól, a Cheshire-i macskától a fogyasztói társadalom kódokkal telerajzolt világába, van-e kiút a kódok labirintusából? – erről és az Alice Kódországban előzményeiről, keletkezéséről tudhat meg alkotói titkokat, aki a beszélgetésre is kíváncsi.

Ladik Katalin (1942, Újvidék) költő, performer, színésznő, képzőművész
Írott versei mellett hangkölteményeket és képverseket alkot, kísérleti zeneművek és hangjátékok alkotója és vokális előadója. Vizuális munkáinak jelentős részét (képverseket, kollázsokat, mail-art alkotásokat, hanglemezeket) nagy nemzetközi gyűjtemények őrzik: a bécsi Kontakt - Die Kunstsammlung der Erste Bank-Gruppe; a barcelonai Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA); a budapesti Ludwig Múzeum; a berlini re.act.feminism performansz archívuma és utazó kiállítása; a zágrábi Sudac Gyűjtemény; a belgrádi Muzej Savremene Umetnosti kortárs művészeti múzeum; valamint a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). Versei és hangkölteményei az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában (www.mek.oszk.hu) is elérhetők.
Munkásságát Kassák Lajos-díjjal (1991), Hollandiai Mikes Kelemen Kör-díjjal (2000), József Attila-díjjal (2001), Mediawave a Párhuzamos Kultúráért-díjjal (2003), a Szerb Köztársaság Kulturális Nemzeti Díjával (2009) és Magyarország Babérkoszorú-díjjal (2012) ismerték el. 1992 óta Budapesten él.

Támogató:
Nemzeti Kulturális Alap