AKTÍV ÁBRÁK: KAPCSOLATÉPÍTÉSI STRATÉGIÁK AZ AVANTGÁRD HÁLÓZATOKBAN

AKTÍV ÁBRÁK: KAPCSOLATÉPÍTÉSI STRATÉGIÁK AZ AVANTGÁRD HÁLÓZATOKBAN

Az utóbbi években a magyar és nemzetközi avantgárdkutatásban két, egymást megvilágító jelenség került az érdeklődés középpontjába: a hálózat és a folyóirat kérdésköre. Kiállításunk e két témát köti össze az 1920-as évekbeli avantgárd folyóiratok nemzetközi viszonyrendszerét szemléltető hálózati ábrák elemzésével. A többnyire nemzeti nyelveken íródott lapok nemzetközi kommunikációjában ezek az ábrák elsősorban azt szemléltették, hogy a szereplők hogyan pozicionálták magukat a hálózatban. A folyóiratok kapcsolatainak sajátos vizualizációja nemcsak a lapok közötti viszonyok dinamikus változásairól tudósított szemléletesen, hanem valóságkonstrukcióként is működött: új kapcsolatokat generált, aktívan formálta a kulturális és társadalmi tereket Európában és világszerte.
 
Megnyitó

Időpont: 2018. október 26., 17.00
A kiállítást megnyitotta: Bús Balázs, Óbuda–Békásmegyer polgármestere
A megnyitó beszéd itt olvasható

A megnyitót követően angol nyelvű kerekasztalbeszélgetés követte az avantgárd folyóiratok nemzetközi hálózatairól Hubert van den Berg (Univerzita Palackého, Olomouc), Adriaan Gonnissen (Mu.Zee, Oostende), Balázs Eszter, Dobó Gábor és Szeredi Merse Pál részvételével.
 
Impresszum

A kiállítás kurátorai: Balázs Eszter, Dobó Gábor, Sasvári Edit és Szeredi Merse Pál
Design: Rudas Klára

A kiállítás Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata – Bús Balázs polgármester és a Flamand Kormány Képviseletének támogatásával valósult meg.