magyarEnglish
Hírlevél

Keress!

PIM
A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja.
Tovább a PIM oldalára >>

TwitterInstagramFacebook
Virtuális kiállítások A Tett honlap

Nikkel

Általános iskolásoknak

Barangolások Síkföldjén és Térországban

A játékos foglalkozás során olyan kalandra hívjuk a résztvevőket, amelyben a síkkal és térrel kapcsolatos alapvető ismeretek kerülnek bemutatásra. Változatos anyagokkal és technikákkal ismerkedhetnek meg, amelyek segítik a kreativitás fejlődését, kibontakozását, és az újszerű ismeretek befogadását.

Időtartam: 1,5 óra
Ajánlott korosztály: nagycsoport – 4. osztály

Konstruktivista modellek, a modern ház

Konstruktivista épület-modelleket készítünk újrahasznosítható anyagok segítségével. A résztvevők megismerkednek a modern építészet jellemzőivel, alapstruktúráival és újításaival, valamint azzal, hogyan lehet a mindennapokban használt tárgyaknak teljesen új funkciót találni, és új térbe helyezni a konstruktivista elvek segítségével. A foglalkozás fejleszti a térben való gondolkodást.

Időtartam: 1,5–3 óra (korosztályra alakítva)
Ajánlott korosztály: 1–5. osztály

Készíts saját konstruktivista plakátot!


A foglalkozás során Kassák Lajos plakát terveit, könyvborítóit dolgozzuk át, fogalmazzuk újra. Egyedi kompozíciókat hozunk létre egy adott Kassák mű elemeit és felületeit alapul véve.
A résztvevők az alapvető komponálási gyakorlatokon kívül megtapasztalják a kísérletezés művészi izgalmát és nehézségeit, amelyekkel átélhetik az „értem amit látok” élményét is.

Időtartam: 1,5-óra
Ajánlott korosztály: 5–10. osztály
(Az foglalkozás az adott csoport életkorához igazodik)

Kollázsra fel!

Az avantgárd művészet kedvelt műfaja volt a kollázs és a montázs. A foglalkozáson újságokból, képes magazinokból kivágott fotók, ábrák és betűk segítségével tanulhatják meg a diákok az alapvető szerkesztési elveket.
A feladatsorban Kassák Lajos egyik színpadtervének és egy folyóirat címlapjának kollázsát gondoljuk tovább. A művek jeleneteit új történetekké alakítjuk, és az új tartalmat a kollázs izgalmas képépítési módszerével jelenítjük meg úgy, hogy megtartjuk az eredeti művek alapmotívumait.  Így a résztvevőknek lesz egy saját Kassák adaptációjuk!

Időtartam: 1,5 - 2 óra
Ajánlott korosztály: 5-10. osztály

Te is tudsz absztraktot!

A foglalkozás alkalmával a diákok az absztrakció, képkivágás, kompozíció alapfogalmakat sajátítják el a gyakorlatban. Ehhez gyors, könnyű, mindenki számára bármikor elérhető technikát, a fényképezést használjuk (fényképezőgéppel, mobiltelefonnal). A foglalkozás célja, hogy a diákok felismerjék: mindenhol találhatunk absztrakt kompozíciókat. A szemünket hozzá kell szoktatnunk az absztrakció alapelveihez, másképp kell a környezetünket nézni, és már látjuk is! A feladatok segítenek a kifinomult látás kialakításában, a kreativitás fejlesztésében, a „most már kicsit másképp nézek a dolgokra” élmény megismerésében.

Időtartam: 1,5 óra
Ajánlott korosztály: 5–10. osztály

Legyél Kassák Lajos társszerkesztője!


(Kassák és az avantgárd – folyóiratok és kiáltványok)
A húszas évekbeli avantgárd művészeti irányzatok megismertetésében hangsúlyos szerepet játszottak a különböző mozgalmak folyóiratai. A folyóiratokkal kapcsolatos elméleti és gyakorlati alapismereteken túl megvizsgáljuk Kassák Lajos folyóiratainak és más avantgárd folyóiratok kapcsolatait és programjait. A résztvevők megtervezhetik saját folyóiratukat is.
A foglalkozáshoz jelent meg Legyél Kassák Lajos társszerkesztője! című folyóiratszerkesztő-füzetünk.

Időtartam: 1,5 óra
Ajánlott korosztály: 7–10. osztály
PIM A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléja. >>
Twitter Facebook
Magyar | English