magyarEnglish
Newsletter

Search

PIM
Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum.
Visit PIM here >>

TwitterInstagramFacebook
Virtual Exhibitions Mattis_angol

A Tett honlap angol

Besnyő_virtuális_pici_EN

A new yorki Bálint Endre-hagyaték

A Kassák Múzeum az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a magyarországi avantgárd művészethez kapcsolódó dokumentumanyag feltárására, megvásárlására és kutathatóvá tételére. Ennek jegyében 2013-ban megvásároltuk Bálint Endre festőművész (Budapest, 1914. október 27.–Budapest, 1986. május 3.) new yorki hagyatékát, mely a múzeum emigrációs vonatkozású kéziratgyűjteményét egészíti ki. A több mint 2500 darab dokumentum (levelek, naplók, fényképek) teljes feldolgozása és kutathatóvá tétele megtörtént.
A többségében levelekből, dokumentumokból és archív fotókból álló gyűjtemény egyedülálló jelentőségű. Időben a 19. század végétől egészen 20. század második feléig tartó időszakot íveli át, bemutatva a magyar szellemi életet több generáción keresztül meghatározó kiterjedt művészcsalád gazdag élettörténetét. Bálint Endre festőművész családja, Jakovits József szobrászművész családja, Vajda Lajos, Vajda Júlia festőművészek, Szerb Antal és felesége Szerb Klára, Osváth Ernő és családja a két világháború közötti időszakban és az utána következő évtizedekben a szellemi progresszió legfőbb képviselői közé tartoztak Magyarországon. E gazdag és széleskörű dokumentumanyagból egyszerre bomlik ki tehát a család mikrotörténelme, ezen keresztül pedig a huszadik század viharo s történelme: a háború, munkaszolgálat, a holokauszt, az ötvenes évek, emigrációk és még számosa századot meghatározó esemény. A Bálint család kapcsolatain keresztül képet kapunk a magyar kultúrtörténet főként irodalmi és művészettörténeti vonatkozásairól és jeles személyeinek sokaságáról, többek között Kassák Lajosról, Dévényi Ivánról, Ország Liliről, Gyarmathy Tihamérról, az emigrációban élő művészekről: Bródy Veráról, Beöthy Annáról. 

Bálint Endre hagyatékában megtalálható plakátok megvásárlására 2014-ben került sor. A plakátok magyar és nemzetközi művészeti élet forrásdokumentumaként jelentős értéket képviselnek, ugyanakkor  ezek a hagyatékban található dokumentumokkal kiegészítve, egymást értelmezve válnak tudományos szempontból feldolgozhatóvá. A többségében ofszet és szita nyomású plakát között igazi ritkaságokat találhatóak, többek között a Kassák Ház Stúdióban megrendezett események (színházi előadások, kiállítások) plakátjai. A Kassák Ház Stúdió színházi csoportját Halász Péter és Koós Anna alapította 1969 októberében a zuglói Kassák Művelődési Házban, amely a New Yorkban Squat Theatre néven ismerté vált társulat előzménye. A Squat Színház kézileg készített és szitázott plakátjai közül több szintén a Kassák Múzeum gyűjteményébe került. 

A dokumentumok és kiállítási plakátok megvásárlást 2013-ban és 2014-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A Squat Színház plakátjainak gyűjteménybe kerülését a Petőfi Irodalmi Múzeum Kassák Múzeum finanszírozta.
PIM Kassák Museum is a branch museum of Petőfi Literary Museum. >>
Twitter Facebook
Magyar | English